Радослав Гидженов, който ще свири дербито на 13-ия кръг от Първа лига между тимовете на ЦСКА-София и Левски, говори пред медиите преди сблъсъка, който ще се проведе на 7-и октомври (събота) от 14:45 часа на Националния стадион "Васил Левски“.

"Давид Борбалан следва стриктно насоките от УЕФА и опитва да предаде на всички нас инструкциите, които УЕФА иска от своите съдии. Това ни помага да се подобрим на терена и вървим в правилната насока“, обясни реферът.

"За всеки един съдия в България да има възможността на свири Левски-ЦСКА-София е най-голямото признание. Това е голяма стъпка в моята кариера. В събота ще дам всичко от себе си. С моя екип ще се постараем да се коментират единствено футболните достойнства“, продължи той.

"В моята глава в момента е, че трябва да се абстрахирам от абсолютно всичко, което се пише по медиите, да си следвам стриктно правилата на играта, инструкциите на УЕФА. Спокоен съм. Относно публиката, въпреки че съм на 32 години, най-младият международен съдия на България, мисля, че това няма да ми повлияе. Върху мен няма никакъв натиск. Всеки мач, който свиря, е под мониторинг на УЕФА. Всеки мач се анализира, получавам обратна връзка“, заяви Гидженов.

"Всеки един стадион, на който отивам да свиря, го приемам по един и същи начин. Прилагам правилата по един и същи начин.

Следвам инструкциите на ФИФА и УЕФА, те са против публичното оповестяване на разговорите. В английската Висша лига е различно, те си преценяват дали да публикуват. Ние нямаме какво да направим“, заяви Гидженов по повод случилото се на Тотнъм – Ливърпул.

"За да отсъди съдията правилно, трябва да се е придвижил правилно, да чете играта, тя е динамична, ситуациите се случват една след друга. Понякога човешкото око не може да асимилира дадени ситуации, контакти. Трябва да контролираш целия процес, навлизат в наказателното поле, губи се ъгъла, има ситуации, които не могат да се видят от съдията на терен, всеки от нас се старае да вземе правилно решение“, добави още той.

"Естествено, че в двата отбора има хора с различни характери. Добиваме представа за всеки един футболист от записи от предишни мачове. Не се случва да ги предупредим преди мач, обсъждаме евентуално с кои футболисти да сме внимателни. Смятам да си запазим за нас кои са. Всеки съдия сам с присъствието си на терена, с менажирането на цялостната картинка, на цялостния мач преценява кога даден играч да получи картон и кога може да бъде менажиран“, завърши водещият ни рефер.