Ботев (Пловдив) вече официално е част от Клуба на пионерите – межуднародна организация, която обединява най-старите футболни отбори.

Новината беше обявена в сряда за близо 19 000 души по трибуните на стадион "Христо Ботев“ преди началото на полуфинала срещу ЦСКА (2:0) за Купата на България.

В минутите преди срещата на новото табло на "Колежа“ беше пуснат специален видеоклип с поздравление от английския Шефилд – най-старият все още действащ футболен клуб в целия свят. Специално от Англия президентът на тима Ричард Тимс изпрати своите поздравления, а зрителите успяха да чуят и думите на юношата на Ботев Димитър Папазов, капитана на тима Лъчезар Балтанов, а и полузащитникът на отбора ни Янис Карабельов. 

Церемонията продължи с официалното връчване на плакета, с който Ботев е приет в Клуба на пионерите. Ценният предмет беше предоставен от изпълнителния директор на "канарчетата“ Алексей Киричек на Видин Сукарев – представител на фондация "Жълто и черно“, която е пазител на историята на най-стария български футболен клуб.

Част от церемонията по връчването на плакета бяха и три от легендите на Ботев (Пловдив) – Трифон Пачев, Марин Бакалов и Запрян Раков. Всеки от тях беше в компанията и на едно от децата от школата на "канарчетата“, за да се затвърди допълнително идеята за приемствеността между поколенията.