Демонстрация на работата на VAR-системата пред медиите бе направена на стадион "Ивайло“, доказваща невъзможността от манипулации от обслужващите я арбитри, съобщи "Велико Търново спорт". На терена на великотърновския стадион бе мениджърът на системата VAR у нас Петър Петров, който заедно с рефера Петър Кузев и футболисти от школата на "Етър“ разиграваха различни игрови ситуации, при които се налага или не преценка от VAR.

В микробуса на реферите бяха допуснати за първи път представители на медиите, които наблюдаваха действията на VAR-арбитрите Георги Кабаков и Мартин Маргаритов заедно с главния методист на Съдийската комисия Радан Мирянов, комуникацията между тях и обработването на проблемните ситуации.

Ситуациите се разделяха на две – едните са фактически, при които не се налага ревю (съдията да ходи до монитора), а другите – субективни, при които той трябва да прецени има или няма нарушение, има или няма влияние, и трябва сам да отиде да види ситуацията. Ако има грешка, той бе викан на ревю, защото има право и на субективно решение.

"Направихме демонстрация с Кабаков и Маргаритов, но при младите съдии това щеше да бъде реално офлайн обучение. Така са започнали всички видео мач официални лица, както се наричат. Възможността за манипулация е сведена не до минимум, а до нулата при тези технологии. В нашата футболна общественост всеки смята, че някой го е излъгал, но да се измести например успоредността е невъзможно. Когато се зумне, трябва да се намери точната точка, която е най-напред на нападателя и предпоследния бранител. Там е възможно отклонение от милиметри, като в повечето случаи границите ще се припокрият – тези 12-сантиметрови червена и синя линия на засадата, на предпоследния бранител и нападателя. Така че манипулации категорично не може да се говори“, коментира главният инструктор Радан Мирянов. Видяното в демонстрациите в буса на VAR-арбитрите потвърди думите му.

Възможността за грешка остава не при фактическите, а при субективните решения. VAR например може да покаже, че има дузпа и да извика съдията, но той преценява да вземе друго решение. Субективният фактор остава, но не и възможността за грешки при технологиите.