От английския футболен клуб Астън Вила отчетоха официално загуба от 119,6 млн. британски паунда в отчетите си за 2023 година, които бяха представени преди ден.

Лошите финансови резултати идват въпреки сезона, в който отборът от Бирмингам се завърна в европейския футбол след повече от десетилетие.

Мачове от турнирите на УЕФА вероятно ще има и през есента, тъй като отборът в момента заема 4-о място в класирането.

Загубите обаче засилват безпокойството относно бъдещите трансферни стратегии на Вила, още повече клубът трябва да се съобрази със затегнатите финансови правила на Лигата и да не последва съдбата на Евертън. "Карамелите" първоначално бяха лишени от 10 точки, но в последствие четири им бяха възстановени.

Правилата за печалба и устойчивост позволяват на отборите да загубят максимум 105 млн. британски лири за период от три години, въпреки че инвестициите в инфраструктура, академия, благотворителна фондация и женски футбол могат да бъдат приспаднати и така всеки клуб да се вмести в изискванията.

"Собствениците на Астън Вила остават ангажирани с дългосрочното и устойчиво развитие на клуба и очакваме с нетърпение да продължим да напредваме в изпълнението на нашия стратегически план. Цифрите за нашите финансови загуби са в съответствие с плана, който сме очертали, а и ние продължаваме да работим в рамките на правилата на Висшата лига“, се посочва в официалното изявление на клуба по темата.

Шефовете на клуба демонстрират спокойствие, че ситуацията ще бъде овладяна и нормализирана.

За сезон 2023/24  са отчетени приходи в бюджета в размер на 217.7 млн. паунда, което е значително завишаване в сравнение със 178.4 млн. от миналата година. Преизчислението по правилата за устойчивост също така позволява на клубовете да приспаднат и загубите си от сезона, поразен от пандемията от коронавирус, както и от последиците след това.

Наказанието на Евертън – отнемане на 10 точки, бе наложено през ноември 2023 година. През февруари то бе ревизирано на минус 6, точки но нови обвинения се стовариха върху тях през януари и така новата санкция изобщо не е изключена. Изключение няма и за шампиона Манчестър Сити - изправен пред обвинения в повече от 100 предполагаеми нарушения на финансовите правила.

Астън Вила има реален шанс да продължи да пълни касата и от Европа, ако елиминира Аякс Амстердам на осминафиналите в турнира Лига на конференциите. Първата среща между двата отбора е на 7 март на стадион "Йохан Кройф Арена".