29 ноември 1998 г. Ливърпул побеждава Блекбърн с 2:0 в мач от 15-и кръг на английската Висша лига. Нападател номер 1 на Англия Майкъл Оуен и легендата на британския футбол Пол Инс отбелязват двете попадения за "мърсисайдци". Началото на кампанията за "червените" е далеч от вълшебно - това е едва трета домакинска победа за играчите на Жерар Олие, който е получил пълен контрол над отбора само преди две-три седмици. Ливърпул влиза в мача от незадоволителната 9-а позиция, но такива са били времената. Славният отбор от '70-те и '80-те години на миналия век е само топъл спомен, а надеждите на всички в докерския град са в най-скоро време нещата да потръгнат.

Отборът не е слаб, поне погледанто през гледната точка на времето. Дейвид Джеймс, Стив Макманамън, Джейми Реднап, Роби Фаулър, Майкъл Оуен, Патрик Бергер, Пол Инс, Брад Фридел, Джейми Карагър, Дани Мърфи, Джими Траоре. За съжаление, това е далеч от класата на Манчестър Юнайтед, Арсенал, Челси, Лийдс, които окупират първите места в крайното класиране.

Но всичко това е тотално ирелевантно. Важна е датата. В края на онзи мач от 15-и кръг, Жерар Олие прави смяна, която завинаги променя не само историята на Ливърпул, не само историята на Висшата лига, но и историята на Цар Футбол. В 89' в игра влиза 18-годишната юноша на клуба Стивън Джерард! Той заменя норвежкия полузащитник Вегард Хегем. И изведнъж всичко се променя.

Бледият юноша влиза в игра 13 пъти в първия си сезон, замествайки контузения капитан Джейми Реднап. "Стиви Джи" оперира главно в центъра на терена, но не му е чуждо и да бъде използван като дясно крило. Младежът притежава скорост, не го е страх от единоборства, има усет към играта и играе със сърце. Десният му крак е далеч от това, което ще се превърне след няколко сезона, но всичко с времето си.

24 май 2015 г. Последният мач на Джерард с отбора на сърцето му. За съжаление, "Капитан Фантастичен" отбелязва единственото попадение за неговия тим при разгромната и срамна загуба от Стоук Сити с 6:1. В периода от една до другата дата Джерард се превръща в най-великия футболист, който някога е играл за Ливърпул. Роден и закърмен с червената идея. Капитан в продължение на 12 години, 17 сезона на "Анфийлд", 619 мача във всички състезания, 152 гола и 111 асистенции. Печели Шампионска лига през 2005 г., Купата на УЕФА и Суперкупата на Европа през 2001 г.,ФА Къп през 2001 и 2006 г. Сърцето, мозъка и душата на клуба. Модел и футболист за подражание на милиони по целия свят. Днес такива футболисти нямат. В своята кариера Джерард бе желан от мениджъри като Сър Алекс Фъргюсън (истина е), Жозе Мoуриньо (няколко пъти), Карло Анчелоти, Марчело Липи...

Все отбори, в които той навярно щеше да спечели още повече трофеи, но не веднъж-два пъти Джерард избра да остане там, където е боготворен и обичан дори и от насекомите.

"Имаше години, в който Джерард беше най-добрият халф в света. Необичайно е за един полузащитник да може абсолютно всичко, но точно такъв беше неговият случай"

- Зинедин Зидан