В живота на всеки прохождащ футболен фен има две неща, които му оставят спомен за цял живот - първата топка и първата фланелка на любимия отбор. Тези два артикула променят милиони съдби и няма да е пресилено ако кажем, че избора на фенската принадлежност предопределя нашите действия или бездействия дори когато пораснем.

И ако първата топка е предназначена за споделяне с приятели и другари, то първата тениска е нещо много лично и съкровено. Футболните екипи отдавна са се превърнали в цял отрасъл от огромната машина за пари, която днес наричаме Цар Футбол.

Големите концерни, които владеят света на спорта и дрехите знаят много добре това и за тях е от огромно значение какъв продукт ще пуснат на пазара. Големите отбори имат десетки и стотици милиони почитатели по цялото земно кълбо и не всеки има късмета да посети мач на живо. Именно тук се намесват фенските артикули, които обединяват фенове от цялото земно кълбо в една идея - любимия отбор.

Така както всяка друга наша дреха, фенове се надяват на красиви дизайни и привлекателни екипи. Спортната мода през последните години направи така, че футболните тениски да не се ползват само за ходене на мач или за ритане с приятели. Все по-често виждаме модни експерти, гурута или знаменитости да позират с екипи на някои отбор и да превръщат тениската в част от ежедневната мода. Да, сигурно дните, в които ще ходим с футболна тениска на сватба или погребение все още не са дошли, но знае ли човек.

В последните две десетилетия футболните клубове започнаха да представят нови екипи всеки сезон. Първи, втори, често и трети. Вратарите също се глезят с няколко шарки. И тук идва въпроса, кой отборите с най-носените и популярни тениски. Според д-р Питър Ролман, специалист във връзките с обществеността в Германия, английският гранд Ливърпул заема челната позиция в класацията "Топ 8 най-продавани тениски за сезон 2022-2023".

Ето и челната осмица:

Ливърпул (Найк) - 1.8 милиона

Манчестър Юнайтед (Адидас) - 1.75 милиона

Реал Мадрид (Адиас) - 1.7 милиона

Барселона (Найк) - 1.6 милиона

Байерн Мюнхен (Адидас) - 1.35 милиона

Манчестър Сити (Пума) - 1.29 милиона

Пари Сен Жермен - 1.1 милиона

Арсенал (Адидас) - 850 хиляди