Реферът Джаред Жилет ще носи камера за първи път в историята на Премиър лийг по време на двубоя между Кристъл Палас и Манчестър Юнайтед довечера. Експериментът е част от заснемането на еднократна програма, рекламираща официалните лица на мача, съобщиха лигата. Срещата е от 22:00 часа на стадион "Селхърст Парк".

Миналата година Футболната асоциация обяви, че ще изпробва телесни камери на съдии в масовите лиги в Англия, за да установи дали технологията може да помогне за подобряване поведението на футболистите и уважението към съдиите. Бундеслигата използва "RefCam“ за първи път по време на равенството 2:2 между Айнтрахт Франкфурт и Волфсбург през февруари.

"Феновете ще могат да го гледат по-късно през годината като част от програма, продуцирана от Premier League Productions, целяща да предложи по-нататъшно вникване и обучение относно изискванията за съдийство в Премиър лийг“, се казва в изявление на лигата.

"Технологията се състои от монтирано на главата устройство, което е интегрирано в обичайната реферска комуникационна система. Еднократната му употреба за образователни цели бе одобрена от IFAB (Международен съвет на футболната асоциация), Премиър лийг, PGMOL (Professional Game Match Officials Limited) и двата клуба. Бихме искали да благодарим на Кристъл Палас и Манчестър Юнайтед за техните подкрепа с този проект“, добавиха от организацията.