Семейство Симпсън е една от най-величествените продукции в света на анимациите. Героите на Мат Грьонинг и Джеймс Бруукс и комичните и сатирични ситуации, в които изпадат ежедневно в продължение на 30+ години, са карали милиони хора по света да се държат за коремите от болка. През последните години популярното филмче започна да предсказва и бъдещето. Смартчасовници, бъдещи президенти на САЩ, скандали за корупция във ФИФА, златен медал за САЩ на кърлинг на Зимни олимпийски игри, вирусът ебола, аутокорект, "Сайбъртрък"-ът на Мъск. По-добре да спра тук, че няма да ми стигне денят да изреждам. Освен предсказанията, легендарни моменти от живота на жълтото семейство често са използван за "гифчета" и "миймове" (или мемета) в интернет пространството. Един от най-легендарните и често използвани е от 5 епизод на 8 сезон, 1996 г. Във въпросния епизод Барт започва да работи като портиер в заведение за възрастни по настояване на баща си Хоумър. Всичко е добре, докато един ден дядото на Барт - Ейб, решава да посети въпросното заведение. Иконична е сцената, в която Ейбрахъм влиза във фоайето, оставя шапката си на закачалката, вижда Барт, взима си шапката и си излиза.

Точно като Бърнли, Шефилд Юнайтед и Лутън!

Едва за втори път в историята на Висшата лига на Англия всичките три отбора, които получават промоция заедно, изпадат обратно в Чемпиъншип след година.

Бърнли и Шефилд знаят на 100% съдбата си кръг преди края на сезона, докато Лутън има теоритични шансове за оцеляване. "Шапкарите" имат 26 точки, с 3 по-малко от 17-ия Нотингам Форест. Лутън е домакин на Фулъм в последния мач, докато Форест гостува на Бърнли. И дори Нотингам да загуби, а Лутън да спечели, двата отбора ще имат еднакви точки, но към момента головата разлика е +12 в полза на двукратните европейски шампиони.

За пръв и единствен досега път подобно нещо се случва през сезон 1997-1998. Тогава Кристъл Палас, Барнзли и Болтън се връщат бързо във второто ниво на Англия с общ сбор от 108 точки. За сравнение, кръг преди края на сезона, Бърнли, Лутън и Шефилд имат общо 66 точки, 17 от които са акумулирани в мачове между тях.

Не бива да забравяме и факта, че единствено наказанията на Евертън (-8т.) и Нотингам Форест (-4т.) запазиха интригата на дъното през последните месец. За пръв път в историята и трите изпадащи клуба не стигат кота 30 точки!

Най-логичното обяснение на всичко това е растящата финансова пропаст между първото и второто ниво на английския футбол.

"Топ отборите в Чемпиъншип имат годишен бюджет от 30 до 50 милиона паунда. Отборите на дъното на Висшата лига разполагат със 150-150 милиона бюджет. Разликата е огромна. Във всичко", заяви наставникът на Бърнли Винсан Компани.

През миналото лято "виненочервените" похарчиха около 90 милиона британски лири за трансфери. Голяма част от тези разходи бяха инвестирани в по-млади и перспективни играчи, които се нуждаят от повече от един сезон, за да свикнат с темпото и стила на Премиършип.

От друга страна Лутън бе далеч по-внимателен с касичката си, имайки предвид, че "шапкарите" стигнаха до феноменалните 5 промоции в рамките на 10 години!

"Изкачихме се като един от отборите с най-малък бюджет", заяви старши треньорът Роб Едуардс, който се разплака след последната загуба на Лутън от Уест Хем с 3:1.

"Имаше прекалено голяма разлика между нас и Висшата лига. Вярвам, че за в бъдеще това няма да е така. Надявам се, че можем да бъдем един от по-стабилните клубове", добави Едуардс.

В касите на Лутън, Бърнли и Шефилд Юнайтед не само че влязоха над 100 милиона паунда от разпределението за ТВ права, но през следващите три сезона те ще получат още няколко транша, ако не успеят да се класират отново в голямата лига. Въпросните финансови инжекции се правят, за да може отборите да "омекотят" падането от върха до второто ниво. 55% от ТВ правата за сезон 2023-2024 ще бъдат изплатени на клубовете през първата им година в Чемпиъншип, 45% на втората и 30% на третата. Тези спуснати пари целят да помогнат на клубовете, които влизат в Премиършип, да имат малко по-широки пръсти и да бъдат по-конкурентни. Но същите тези плащания създават и много сериозен дисбаланс между тези "Богопомазани" отбори и останалите в Чемпиъншип.

Президентът на второто ниво в Англия Рик Пари обяви тези помощни плащания като "зло, което трябва да бъде заличено". Вижте Лестър, Лийдс и Саутхемптън. Трите отбора, които изпаднаха от Висшата лига през миналия сезон, сега финишираха в Топ 4 на Чемпиъншип. Тази цикличност може да е манна небесна за топ отборите, но в дългосрочен план островите ще продължат да се разграничават един от друг.