Манчестър Юнайтед е назначил Омар Берада за нов изпълнителен директор, съобщава авторитетното издание The Athletic и италианският реномиран журналист Фабрицио Романо. Той ще пристигне на "Олд Трафорд" от градския съперник Манчестър Сити. Преди това е работил в Барселона.

Клубното ръководство търсеше човек за позицията, след като Ричард Арнолд напусна миналата година преди INEOS със сър Джим Ратклиф да купи 25 % от акциите на "червените дяволи".

Рекордьорът по титли на Англия се нуждаеше от доказан човек с високи качества в ръководенето на футбола и бизнеса. Берада ще изпълнява и двете задължения, но ще е и част от борда на директорите, като ще докладва за всичко на новите акционери.

Специалистът е бил набелязан от INEOS и одобрен от мажоритарните собственици семейство Глейзър.

"Манчестър Сити може да потвърди, че Омар Берада подаде оставка от ролята си на директор по футболните операции в Сити Футбол Груп. Клубът разбира решението му за ново предизвикателство и той напуска с нашите благодарности и най-добри пожелания", споделиха "гражданите" пред The Athletic.

Берада работеше с директора по футболните въпроси в Сити Чики Бегиристайн. Те отговаряха за трансфери и договори. В миналото е бил комерсиален директор преди да бъде повишен в главен оперативен директор на клуба през 2016-а. Сменя Барселона с англичаните през 2011 година, като на "Камп Ноу" престоява почти 8 години в ролята на старши мениджър по развитието на медийния бизнес.

През лятото Берада е отказал ръководни позиции в други клубове от Премиър лийг, МЛС и водещи франчайзи в НФЛ.