Новината за напускането на фамилия Ганчеви от ЦСКА бе донякъде очаквана, но таймингът ѝ със сигурност не! Само ден преди най-ключовия мач на "Армейците" за пролетта, а именно гостуването на Ботев Пловдив в мач-реванш за Купата на България. И то след като си загубил първия мач на Националния стадион "Васил Левски" с 1:0.

Именно в онзи мач своя трети дебют начело на ЦСКА направи Стамен Белчев. Българският специалист замени Нестор Ел Маестро, който беше трън в очите на почти всички привърженици на 31-кратните шампиони. Сега Белчев трябва да спасява сезона и да се върне в столицата като финалист за Купата на България. Там другият съперник е ясен - хегемона на родния футбол за последните 13 години Лудогорец.

А сезонът е повече от странен за червена България - кампанията започна със Саша Илич, след това дойде НЕМ, а сега е Стамен Белчев. Трима наставници за един сезон си е трагедия отвсякъде. И от ръководно естество, и от чисто футболно.

Стамен Белчев дойде в Борисовата градина, но от ръководството не казаха официално дали той ще е до края на сезона или ще остане и след това. Каквото и да са имали предвид, сега това остава в миналото.

Ако ЦСКА спечели Купата, което към този момент изглежда силно невероятно, то Стамен ще има пълната подкрепа на феновете да води отбора и през следващия сезон. За 8 години начело на ЦСКА, фамилия Ганчеви направи 19! треньорски рокади. Тази порочна практика не започна с тях, но би било изключително полезно и нужно да спре с тръгването им. Треньорската професия у нас отдавна е принизена до просто някакъв човек край тъч-линията, който трябва да е готов да остане без работа по всяко едно време на денонощието и годината.

В случай, че ЦСКА не успее да спечели Купата, то съдбата на Белчев е ясна. Колкото и симпатичен да е той, новото ръководство ще иска да демонстрира ударни амбиции и да сложи свой човек на най-невралгичната длъжност във футбола.

Макар засега всичко да е в сферата на спекулациите и информациите, то две имена се отличават ясно. Слуховете, че Димитър Бербатов може да стане президент на 31-кратните шампиони, веднага свърза името на Александър Томаш с бившия му клуб. Именно на ст. "Българска Армия" сегашният наставник на Локомотив Пловдив направи име. Томаш е близък приятел на Бербатов, а през последните години работи в редица български клубове, където придоби нужния опит. Томаш знае много добре какво ще се очаква от него и се предполага, че няма да има нужда от аклиматизация.

Другата възможност е Любослав Пенев. Човек, който също няма нужда от представяне. Сегашният наставник на Хебър получи няколко "черни" точки в червения си тефтер, след като прекара известно време в Бистрица. "Чичовото" си тръгна със скандал от ЦСКА през 2021 г., седмици след като спечели Купата на България. Бившият нападател на Валенсия и Атлетико Мадрид се оплака от това, което много други преди и след него се оплакаха - липса на каквато и да е власт във вземането на спортно-технически решения. Любо Пенев е доказан ЦСКА-р и въпреки работата му в покрайнините на София, все още е почитан и обичан от по-голямата част от феновете.

Каквото и да се случи в следващите два месеца в червения лагер, две неща са най-важни. Легенди, ръководство, клуб и фенове трябва да заработят като едно. Голяма част от феновете са разцепени и до ден днешен, легенди изгубиха статута си на такива. Караниците трябва да спрат. Това, разбира се, няма да стане от днес за утре, но трябва да се започне отнякъде. Едни ще трябва да поднасят искрени извинения, други ще трябва да ги приемат или да ги отхвърлят. Но е крайно време в най-успешния клуб да се заработи адекватно и с цел.

И второто, което неизбежно трябва да бъде, е треньорът за сезон 2024-2025 да получи вот на доверие. Смяната на треньори през няколко месеца е порочна практика, която не трябва да има нищо общо с най-успешния клуб в България. Последователността и дългосрочните цели отдавна не са били на почит в ЦСКА, а това помага на всички други, но не и на "червените".