По повод на вековния юбилей ФК Етър се връща към корените си. През следващата година, в която се навършват 100 г. от основаването, "виолетовият“ клуб ще използва оригиналната емблема от 1924 г. Тя ще стои през новия сезон на екипите на отбора, съобщиха от клуба.

Оригиналната емблема на "Етър“ бе открита през 2014 г. в архивите на един от основателите на клуба Никола Илиев от неговия внук Руен Хаджиниколов, където се пази вече цял век. Емблемата е запазена на оригинална рисунка с черен туш върху бял лист с формат "А3", вече пожълтял от времето, но отлично съхранен. На него отдолу с молив има разграфяване на квадрати и отгоре с туш е нанесена емблемата. Тя представлява именно буквата "Е“ в характерния и познат вече шрифт, оградена от два кръга. На гърба на листа с мастило е написано името "Рачо Пешев Видинлиев“, а с молив е добавено "1924 г.“.

Визията на емблемата бе известна и преди това от запазената снимка на Никола Илиев, която публикуваме. Тя бе поставена през 2014 г. и на паметната плоча на сградата, където е основан “Етър", по повод на 90-ата годишнина на клуба.

През изминалия един век "Етър“ на няколко пъти е променял визията на емблемите си, но общото между всички тях е буквата "Е" в центъра им с характерен шрифт и запазването на традициите.