Отборът на Локомотив Пловдив спечели "железничарското" дерби от втория кръг на родния шампионат. Черно-белите победиха Локомотив София с 4:2 в двубой, който се игра на стадиона в столичния квартал "Надежда".

Ивайло Найденов (21) и Красимир Станоев (88-дузпа) бяха точни за домакините, а Джовани (27, 61), Матеус (71) и Бабакар Дион (80) се разписаха за пловдивчани. 

По този начин възпитаниците на треньора Александър Томаш имат вече 4 точки и изскочиха на второ място във временното класиране. Локо (Сф) пък остана с три точки в своя актив.

Победата е първа за Локомотив Пловдив като гост от 13 ноември 2022 година, когато тимът надигра Хебър (Пазарджик) с 2:1 също в София.

"Смърфовете" започнаха по-активно двубоя и още в 8-ата минута отправиха първия точен удар. Димитър Илиев изведе с перфектен пас в наказателното поле Матеус. Бразилецът шутира с десния крак в близкия ъгъл, но Александър Любенов изби в корнер. Малко след това Евандро опита атрактивна задна ножица, но встрани от вратата.

Локомотив София откри резултата в 21-ата минута след стандартна ситуация и при първия си удар към вратата на пловдивчани. Милошев изпълни хитро фаул, връщайки топката назад към Ивайло Найденов. Той шутира от границата на наказателното поле, като топката се удари последователно в Ангел Лясков и Хорхе Сегура и влезе в мрежата зад Динко Хоркаш - 1:0.

Само 7 минути по-късно пловдивчани изравниха. Вратарят Динко Хоркаш изпълни аут, с който изведе отлично Джовани, а защитникът на домакините Алан Диас направи груба грешка, като не успя да върне с глава към своя вратар. Джовани овладя технично и прехвърли излезлия напред Александър Любенов за 1:1.

В 33-ата минута Евандро бе изведен сам срещу вратаря на домакините и опита егоистично да го преодолее, но не уцели. Вляво от него абсолютно свободен беше капитанът Димитър Илиев, който логично се разгневи на действията на бразилския си съотборник.

Малко след това Евандро отново скъса нервите на съотборници си и на треньорския щаб на Локо (Пд), след като пак пропусна да отбележи от чиста позиция.

В началото на второто полувреме домакините пропуснаха отличен шанс. Франса центрира в пеналта, където Димитър Митков засече с глава, но в гредата.

В 54-ата минута гредата помогна и на домакините. След центриране от корнер Матеус се извиси в наказателното поле и отправи удар с глава, но в левия страничен стълб.

Така се стигна до 61-ата минута, когато черно-белите стигнаха до обрат в резултата. Бабакар Дион напредна отдясно и отправи шут, който се отби в тялото на защитник. Топката попадна в Джовани, който с диагонален шут с левия крак простреля Александър Любенов за 1:2.

Десет минути по-късно Локомотив Пловдив отбеляза трети гол. Георги Минчев се пребори за една топка и я предостави на Матеус. Бразилецът имаше време да си я нагласи на десния крак и от границата на наказателното поле изстреля бомба в горния десен ъгъл на вратата на Александър Любенов за 1:3.

В 80-ата минута пловдивчани нанесоха още един удар на своя съперник. Мартин Паскалев изведе с дълъг пас Джовани. Бразилецът напредна срещу вратаря и подаде надясно към връхлитащия Бабакар Дион, който от малък ъгъл прати топката в мрежата - 1:4.

Три минути преди края на редовното време Локомотив София получи дузпа след нарушение на Матеус срещу Ивайло Найденов. Красимир Станоев бе точен от бялата точка за 2:4.