Националният ни отбор по бокс за ученици се завърна с 6 медала от 13 участника от Европейското първенство за ученици в Марибор.

Талантите ни, водени от олимпийските шампиони Петър Лесов и Стойка Кръстева, заедно с Пейчо Багдатов, заеха пета позиция в крайното класиране по брой отличия.

В Словения сребро спечели Николай Николаев (52 кг), а Георги Гълъбов (44), Иво Димитров (54), Божидара Райчева (38), Роберта Хаджийска (46) и Камелия Желязкова (51) се поздравиха с бронзови медали.

Главните треньори Петър Лесов и Стойка Кръстева коментираха пред пресслужбата на БФ Бокс представянето на националите ни.

"Като цяло съм много доволен от това, което показаха момчетата – коментира Петър Лесов. - Някои от тях се сблъскаха за пръв път с противници от други държави и бе важно да усетят какво означава международната сцена. Видяха, че когато слушат и спазват тактически указания, могат да надделяват над всеки един противник. Яд ме е, че не стигнахме поне до още два финала. Смятам, че имаме потенциал. Момчетата са с голямо поле за развитие и е въпрос да работят, да не се отпускат. Един финал и три медала, общо 6 отличия с момичетата е много добър резултат. Направихме добро впечатление и сред конкуренцията, защото идваха треньори, за да ни подкрепят и да ни похвалят за техническите умения на тези деца. Но те също така трябва да знаят, че това е само началото. От тях зависи да продължат да се развиват. Имат ли желание, ще се получат добре нещата и могат до 3-4 години да влязат и в мъжкия национален отбор“.

"Със смесени чувства съм. Като цяло съм доволна от представянето, защото момичетата показаха, че имат потенциал и възможности да се развиват и да растат в бокса – допълни Стойка Кръстева.  - Имаше дори такива, към които имах по-малки очаквания, но ме изненадаха много приятно. В същото време ме е яд, защото можехме да имаме и два финала. Камелия Желязкова имаше малшанса да се падне на полуфинал с украинката, която стана шампионка, а Роберта Хаджийска направи добър мач също на полуфиналите и малко не й стигна. Виждам, че сме равностойни на най-добрите и сме част от елита. Сега е важно момичетата да не спират да работят и да продължат да се развиват. За целта ми се иска да участваме на максимално много турнири в чужбина, за да играят с най-добрите, но това зависи най-вече от финансирането от министерството“.