В ранните часове на неделя (българско време) се проведе втората голяма и дългоочаквана галавечер за 2024 г. на най-комерсиалната верига за смесени бойни изкуства UFC. Събитието UFC 298, което се състоя в щата Калифорния, САЩ, ще остане в историята с новия шампион в категория "перо" при мъжете Илия Топурия. Роденият в Германия испанец с грузински корени надви хегемона при 65.8-килограмовите Александър Волкановски, детронирайки го от трона, който беше притежание на "Волк" в последните 4 години.

Австралиецът бе нокаутиран във втория рунд и така записа втора поредна загуба, след като претърпя поражение и в последния си мач срещу шампиона в лека дивизия Ислам Махачев.

Това бе първа загуба за 35-годишният Волкановски в категория "перо" в цялата му професионална ММА кариера, а според мнозина причината за поражението е.. Марк Зукърбърг.

Основателят на Facebook, който е фен и дори практикува смесени бойни изкуства и джу-джицу, бе част от екипа на шампиона.

В интернет пространството веднага се родиха теории, че милиардерът е донесъл лош късмет на иначе непоклатимия "Александър Велики". Зукърбърг придружи Волкановски до Октагона и беше сред хората, които даваха последни наставления на австралиеца. Все по-популярно става видео именно от последните секунди на Волкановски преди той да се качи в клетката, в което Зукърбърг изглежда смутен и не на място, оглеждайки се като "риба на сухо", както отбелязаха хиляди потребители в социалните мрежи.