Георги Иванов, настоящ носител на златния пояс "Дан Колов“, ще направи дебют в класическия стил на олимпийската квалификация в Баку, която е от петък до неделя.

През миналия сезон възпитаникът на димитровградската школа стана европейски шампион за младежи до 23 г. в тежка категория на свободния стил. След това се възстановяваше от тежка операция, а в началото на сезона триумфално се върна на "Дан Колов“.

През миналия сезон Иванов надви Ален Хубулов за титлата на първенството на страната, а тази година осетинецът с наш паспорт взе реванш. След това участва и на европейското първенство в Букурещ, на което спечели бронз. Сега Хубулов ще преследва квота за България и на квалификационния турнир в Баку.

Георги Иванов, който в последните две седмици е на лагер в Баку с националите в свободния стил, ще се пробва да направи същото при класиците.

През миналата година той се бори в две срещи при класиците за своя тим "Весендорф“ в германската Бундеслига и ги спечели категорично с туш.

Това е едва вторият случай в съвременната история на българската борба, когато борец от единия стил се пробва в другия. През 2005-а Красимир Кочев, втори в света в свободния стил, участва на европейското първенство при класиците и спечели бронз в тежка категория до 120 кг във Варна.

Надпреварата във всичките 6 олимпийски категории при класиците е в петък в азерската столица. Жените са в събота, а мъжете в свободния стил в неделя.

И тъй като е олимпийска квалификация, финали няма да има, победителите в полуфиналните срещи получават квоти за Париж 2024.

При класиците Едмонд Назарян окончателно отпадна от състава заради травма. Той ще преследва виза в последната световна квалификация в Истанбул през месец май (9-12).

Тогава първите трима във всяка категория печелят квоти, като ще има допълнително преборване между двамата бронзови медалисти.

На турнира България ще бъде представена от двама съдии - Димитър Чифудов и Венцислав Филчев.

В свободния стил треньорите Валентин Ангелов, Диан Динчев, Мариян Стойнев и Радослав Великов ще разчитат на следните състезатели:

57 кг Георги Вангелов, "Юнак-Локомотив", Русе

65 кг Микяй Наим, "Димитровград"

74 кг Мирослав Киров, "Юнак-Локомотив"

86 кг Магомед Рамазанов, "Илия Павлов", Велико Търново

125 кг Ален Хубулов, ЦСКА

В класическия стил Братан Ценов и Емил Будинов ще бъдат със следните състезатели:

67 кг Абу-Муслим Амаев, ЦСКА

77 кг Стоян Кубатов, "Левски"

130 кг Георги Иванов, "Димитровград"

При жените Петър Касабов, Стоян Петков, Мирослав Гочев ще разчитат на следните състезателки:

50 кг Миглена Селишка, ЦСКА

53 кг Ирена Бинкова, "Юнак-Локомотив", Русе

57 кг Евелина Николова, "Ангел Гочев", Созопол

62 кг Биляна Дудова, "Юнак-Локомотив", Русе

68 кг Мими Христова, ЦСКА

76 кг Ванеса Стоянова, "Берое", Стара Загора