Треньорите на националните ни отбори за мъже и жени – Жоел Арате и Борислав Георгиев изразиха задоволството си от изминалото Балканско първенство в Албена. Родните боксьори спечелиха 13 медала от 13 участници, включително 7 титли в хода на шампионата.

Ето какво казаха специалистите след края на турнира, както и носителят на купата за Най-добър боксьор в Албена Радослав Росенов.

Жоел Арате:

"Турнирът премина отлично за нас. Боксьори от 11 държави взеха участие на Балканското първенство, като нивото бе много високо. Момчетата направиха хубави срещи, играха 9 финала от 9 участника, което е прекрасно. Доволен съм, защото показахме хубави неща. Красимир Джуров, Уилиам Чолов и Кристиян Димитров бяха равностойни в техните финали. Радо Росенов спечели купата за Най-добър на турнира напълно заслужено. Той радва феновете с присъствието си на ринга и целта пред него до края на годината е да спечели европейската титла до 22 години.

Сега ни предстои участие на Европейската купа в Черна гора, където има награден фонд, а шампионът получава 15 хиляди долара. Ще бъде много силен турнир, боксьори от Русия също ще се включат. За съжаление Уилиам Чолов няма да участва, тъй като получи три аркади в хода на Балканския шампионат и трябва да се възстанови. Надявам се, че ще бъде на линия за Европейското първенство до 22 години. Много ми харесаха мачовете, които проведе в Албена, защото показа класа и остави сърцето си на ринга. За мен той има огромно бъдеще и съвсем скоро ще разгърне потенциала си“.

Европейската купа за мъже ще се проведе в Будва (Черна гора). Националите ни заминават утре за турнира, който стартира в края на седмицата. За участие в него са заявени близо 180 боксьори от Стария континент.

Състав за Европейските игри:

Ергюнал Себахтин (48 кг), Ясен Радев (54 кг), Хавиер Ибаниес (57 кг), Радослав Росенов (60 кг), Красимир Джуров (63.5 кг), Кристиян Николов (80 кг), Кристиян Димитров (86 кг), Йордан Морехон (+92 кг).

Треньори: Жоел Арате, Валентин Поптолев, Александър Александров

Борислав Георгиев:

"Момичетата бяха много добре подготвени за шампионата, но за жалост Светлана  (Каменова) нямаше как да участва, тъй като непосредствено преди турнира получи контузия. Станимира (Петрова) пък се разболя и също не се включи в турнира, за което много съжалявам. С оглед показаното съм доволен от Венелина и Златислава. Искаше ми се да спечелим два златни медала, защото Поптолева има качествата да победи Радованович, която е пета от Игрите в Токио, но малко не й достигна. Тя също беше болна през цялата подготовка. От Злати съм изключително доволен, постигна много убедителни победи.

В края на октомври, след заслужена почивка, ще събера момичетата за подготовка преди Златната ръкавица в Марибор и се надявам, че там ще отидем с четири момичета. Разчитам много и на Аслъхан Мехмедова, така че имаме потенциал, като голямата цел е да спечелим още квоти за Игрите в Париж догодина. Разбира се и Севда Асенова, която трябваше да се възстанови от контузията в коляното, не искахме да рискуваме да играе на Балканското, за да я съхраним за следващата година“.

Радослав Росенов (60 кг):

"Много съм доволен, че спечелих златния медал в Албена и ми връчиха купата за Най-добър боксьор. Турнирът беше на добро ниво, проведох хубави мачове, които ще използвам като подготовка за Европейската купа сега в Черна гора и Европейското първенство до 22 години следващия месец. Голямата ми цел е да подобря рекорда на Даниел Асенов, който има три европейски титли в тази възраст. Аз имам една, така че имам шанс да го направя. Но и няма да рискувам излишно, тъй като все още не съм напълно възстановен от контузията на ръката“.