Абдулрашид Садулаев, който е двукратен олимпийски шампион по борба в свободния стил и петкратен световен първенец, ще бъде подложен на медицински прегледи днес за травма във врата, която го принуди да прекрати участието си на Мондиала в Сърбия, който е и първа олимпийска квалификация за Игрите в Париж догодина.

27-годишният състезател отлетя за Москва в понеделник вечерта малко след като се оттегли от полуфиналната схватка срещу своя сънародник, представящ Бахрейн - Ахмед Тажудинов, съобщиха от Световната федерация по борба. 

20-годишният мегаталант водеше с 9:2 точки и в крайна сметка нанесе първо поражение от повече от 6 години на "Аварския танк" на тепиха. Преди това Тажудинов победи и другото голямо име в категорията - американеца Кайл Снайдер

Очакваше се петкратният световен шампион да се бори за бронзов медал и да се класира за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. като индивидуален неутрален спортист, но медицинският персонал реши да не влошава контузията.

Садулаев страда от херния на врата, в края на гръбначния мозък. Медицинските скенери ще установят дали е тумор или дали Садулаев може да се върне на тепиха без операция.

Той стана вторият олимпийски шампион, който се оттегли от Световното първенство в Сърбия. Преди него първенецът в категория до 65 кг Такуто Отогуро от Япония също се оттегли поради контузия на крака, която носи от една година.

Георги Куситасев