Украинската мегазвезда в бокса Олександър Усик, който през уикенда победи Тайсън Фюри, превръщайки се в първия боксор, станал абсолютен световен шампион при професионалистите в тежка категория през 21-и век, ще загуби званието си само 2 седмици след битката с "Циганския крал".

Медийният гигант ESPN съобщи за сензационния обрат.

През уикенда Усик стана притежател на поясите на Световен боксов съвет (WBC), Световна боксова асоциация (WBA), Международна боксова федерация (IBF), Международна боксова организация (IBO) и Световна боксова организация (WBO). Това го направи и първият след англичанина Ленъкс Люис през 1999, който обединява всички най-престижни титли при най-тежките. 

Това ще се промени на 1-и юни, разкриха от ESPN. Причината се крие в просрочената задължителна защита на шампионския пояс на IBF. Усик трябваше да играе срещу претендента Филип Хъргович от Хърватия, но това няма как да се случи в толкова кратък срок, а и Усик ще се готви за реванша с Фюри, който е през октомври. Това означава, че поясът на Международната боксова федерация ще бъде овакантен.

Най-вероятно сблъсъкът между Хъргович и английския талант Даниел Дюбоа ще бъде обявен за битка за световната титла на IBF. Срещата ще се проведе на боскова гала на 1-и юни.