Шампионът на UFC в категория "перо" - Александър Волкановски, спечели главното събитие на галавечерта UFC 290, която се проведе в Лас Вегас. 34-годишният австралиец защити успешно пояса си при 65.8-килограмовите, побеждавайки временния шампион в дивизиявта Яир Родригес от Мексико.

В началото на мача Волкановски на няколко пъти обръщаше гарда си, докато известният с невероятните си боксови комбинации Родригес изучаваше движенията и тенденциите на шампиона. Срещата можеше да се развие по съвсем друг начин, ако хай-кикът на мексиканеца в началните минути не беше минал на сантиметри от главата на Волкановски. След това Родригес пласира още един ритник в тялото на съперника си, но шампионът успя да хване крака на Яир и да го повали за първия успешен тейкдаун в мача. В самия край на първия рунд Волкановски нанесе няколко тежки попадения в главата на противника, докато двамата бяха на земята.

Вторият рунд започна с няколко бързи ритника на Родригес, който държеше дистанцията между двамата по-голяма и караше шампиона да държи гарда високо. "Александър Велики" съумя да пласира изключително тежък удар в главата на северноамериканеца, който върна Родригес няколко метра назад. Това позволи на шампионът да направи ново успешно събаряне и отново да нанесе сериозни удари в главата на сериозно поразклатения междинен шампион.

В третия рунд двамата бойци неволно удариха главите си, което наложи перкъсването на мача за малко. Веднага след подновяването на мача Волкановски отново разчете грешките в защитата на по-пасивния Родригес и го свали с брутално дясно кроше. Шампионът моментално се втурна да приключва мача и след няколко секунди реферът Хърб Дийн правилно прекрати двубоя с оглед на беззащитния Родригес.

Това бе пета поредна успешна защита на титлата от страна на Волкановски, който вече има 13 победи и 1 поражение в UFC.