Световната федерация по борба обяви 6 схватки, които трябва да се гледат и случат на планетарния шампионат за мъже и жени.

Състезанието, което е и пръва олимпийска квалификация за Игрите в Париж догодина, ще се проведе между 16-и и 24-и септември.

В класацията влиза и борец, представящ България.

Това е украинецът с български паспорт Семен Новиков. Според United World Wrestling двубой между него и настоящия олимписки шампион в категория до 87 кг в класическия стил - Жан Беленюк би бил много вълнуващ.

През 2019-а година Беленюк, който на Игрите в Токио се превърна в единствения златен медалист за Украйна от всички спортисти, спечелили медали за воюващата с Русия държава, стана световен шампион за мъже. В същата година Семен Новиков стигна до планетарния връх но при 23-годишните (тогава за Украйна).

"Беленюк не е причината за напускането ми на националния отбор на Украйна. Вярвам в себе си и в нашето съперничество", заяви Новиков, който има две загуби във финалите на украинския шампионат.

"Надявам се да се срещнем на финалите. Чакам този момент от 4 години. Надявам се да спечеля този реванш. Това ще означава, че съм станал малко по-добър от преди", категоричен бе Новиков.

Новиков се състезава за България от тази година. Той е бронзов медалист за страната ни от Евро 2023. Преди това той спечели европейската титла за мъже през 2020-а година за Украйна. Той е и световен шампион под 23 години на планетарния шампионати през 2018-а и 2019-а година отново за своята родина.

Георги Куситасев