Българските боксьори спечелиха още два медала от Европейското първенство за ученици в Марибор. Камелия Желязкова и Георги Гълъбов се класираха за полуфиналите на шампионата, с което си гарантираха минимум бронзови отличия. Юбилейното 20-то издание на първенството се провежда в Словения, като за участие в него са записани близо 400 боксьори. Отборът ни е воден от олимпийските шампиони Петър Лесов и Стойка Кръстева, както и от Пейчо Багдатов.

В категория до 51 килограма Желязкова не остави никакъв шанс на представителката на Унгария Лаура Дорко. Талантливата ни боксьорка се поздрави с категоричен успех с 5:0 гласа и на 23 август ще се изправи срещу силната украинка Анелина Румянцева за място на финала.

При момчетата Георги Гълъбов (44 кг) също изигра много хубав мач. Националът ни срази Тадия Еремич (Сърбия) с 3:2 гласа, след като изостана в съдийските карти след първия рунд. Той ще преследва финал в сряда срещу Олександър Малахов (Украйна).

Другите ни двама участника днес допуснаха поражения. Георги Станков (48) отстъпи на украинеца Кирило Хорбунов с 0:5 гласа, а Ивайло Колев (50) бе надигран от неговия сънародник Иван Шула.

Във вторник ни очакват още четири мача с българско участие. На полуфинал в категория до 38 килограма Божидара Райчева (38), която вече си гарантира минимум бронзов медал, ще срещне Олександра Черевата (Украйна). За място на полуфиналите пък Никол Първанова (70) боксира с Лорена Хорват (Хърватска). В категория до 52 килограма Николай Николаев ще срещне на четвъртфинал Никита Великов от Естония, а Иво Димитров (54) го очаква мач с Петер Трибел (Словакия).