Феновете на борбата ще станат свидетели на най-голямата схватка в този спорт в последните години - дагестанецът, представящ Русия - Абдурашид Садулаев срещу американеца Кайл Снайдер.

Двете легенди в свободния стил стигнаха до малкия финал на Шампионата на планетата за мъже и жени, който продължава в сръбската столица Белград.

Причината те да не са на големия финал, както се случва обикновено, е 20-годишната сензация Ахмед Тажудинов.

Дагестанецът, който е сънародник на Садулаев, се състезава за Бахрейн и вчера поднесе две поредни изненади - разбивайки Снайдер на четвъртфиналите в категория до 97 кг и на "Аварския танк" на полуфиналите, нанасяйки му първо поражение от повече от 6 години насам.

Снайдер трябваше да премине през репешаж, побеждавайки в него узбека Магомед Ибрахимов с 10:6.

Така петата битка между САЩ и Русия в тази категория е факт!

Садулаев и Снайдер са се срещали на тепиха в общо 4 официални схватки като "Аварския танк“ води с 3 на 1 успеха!

Една от едва четирите (една е за неявяване на тепиха) загуби в кариерата на Садулаев е именно от Кайл Снайдер – на финала на Световното през 2017-а година. От тогава насам обаче дагестанският борец спечели общо три дуела с американския си противник.

През 2021-а година Садулаев и Снайдер се срещнаха на финалите на двете най-силни състезания – Олимпийските игри и Световното първенство. На финала в Токио до успех с 6:3 стига дагестанският борец, с което детронира олимпийския шампион в същата категория от Рио де Жанейро.

Два месеца по-късно Садулаев надделя над Снайдер с 6:0 в последния сблъсък при 97-килограмовите в свободния стил на Световното първенство, провело се в Осло, Норвегия, с което ликува с 5-а световна титла.

Битката за бронза в категория до 97 кг е след 18:00 часа българско време.

Георги Куситасев