Русалин Русалинов е новият президент на Българската национална федерация по карате. Това стана ясно след проведеното в сградата на Министерството на младежта и спорта Общо събрание на членовете на Българската национална федерация карате (БНФК).

Дневният ред бе от една точка - избор на ръководни органи (президент, вицепрезидент и управителен съвет). Изборите бяха явни.

В началото на заседанието с едноминутно мълчание бе почетена паметта и загубата на президента на БНФК Алексей Петров.

След разисквания, изказвания и обсъждане на предложения шихан Русалин Русалинов бе избран с мнозинство за президент на федерацията. Той има зад гърба си три мандата като вицепрезидент, a освен това е и вицепрезидент на световната шотокан федерация (WSF). Русалинов е президент на КБИ "Петромакс" - Плевен и е сенсей на олимпийската шампионка Ивет Горанова.

За вицепрезидент бе избран Борис Николов - досегашен генерален секретар на федерацията.

Изборът на членове на управителния съвет продължи повече от два часа, тъй като предложенията за останалите 7 места бяха 24. Многото кандидатури бяха признак за големия интерес към управлението и развитието на федерацията по карате.

С най-много гласове за членове на УС бяха избрани следните кандидати: Димитър Христов, Димитър Спасов, Георги Попов, Христо Терзиев, Николай Рачев, Радослав Пенов и олимпийската шампионка и лице на федерацията Ивет Горанова.

На първото си заседание новоизбраният УС единодушно избра за генерален секретар Димитър Христов, а също така и очерта основните приоритети и насоки в управлението на федерацията. Събранието протече в конструктивен и позитивен дух, като бяха спазени традициите и приемствеността в бойните изкуства и спорт.

За съжаление, въпреки очакванията и надеждите на всички, по-рано днес стана ясно, че карате няма да е в програмата на олимпийските игри в Лос Анджелис 2028. Пред родната федерация обаче се задават нови важни предизвикателства до края на тази година - предстои подготовка и участие на състезателите ни в Световното първенство за мъже и жени в Будапеща от 27 до 30 октомври, както и Национална купа за всички възрасти.