Олимпийската шампионка Ивет Горанова се класира за финала на Световното първенство по карате, което се провежда в унгарската столица Будапеща.

Българката постигна 4 поредни победи и се класира за полуфиналите в категория 55 килограма "кумите".

Там тя първоначално загуби с впечатляващия резултат за този спорт 11:14 точки от най-голямата си противничка на татамито - Анжелика Терлюга от Украйна. Но след подадена контестация от българска страна и грешка във времеизмерването 17 секунди преди края, резултатът беше върнат на 5:4 в полза на Горанова. Тогава олимпийската шампионка направи още една точка и в крайна сметка ликува с пети успех и финал в състезанието.

Битката беше повторение на финала на Олимпийските игри в Токио.

Горанова, която е бронзова медалистка от последните два шампионата на планетата, победи на старта азерката Мадина Садигова с 2:1, след което преодоля и французойката Асма Чариф. В третия си мач тя отстрани тайванката Циу-Пин Ку с 6:0, а впоследствие спечели и срещу иранката Фатеме Саадати с 1:0.

На финала в събота олимпийската шампионка от Токио 2020 ще спори за златото с представителката на Турция Туба Якън, четирикратна европейска шампионка отборно и индивидуално.

Другите българи приключиха участие. В категория над 68 кг Александра Стублева загуби в първия кръг с 4:6 от Лейла Борхали (Иран).

При мъжете Тодор Нестев (60 кг) постигна две победи - над Расмус Абилдгаард (Дания) с 2:1 и над Джоби Уилсън с 9:1, след което отстъпи на Абдел Али Жина (Мароко) с 0:2.

Александър Стефанов (75 кг) загуби на старта от Енес Булут (Турция) с 3:8, Симеон Стойчев (84 кг) претърпя поражение от Мохамед Аслуви (Либия) с 1:2, а при над 84-килограмовите Роберто Петров победи в първия кръг Константин Будуи (Румъния) със 7:1, след което отстъпи с 0:8 от Алексей Водчиц (Беларус).

На "ката" Пеньо Пенев постигна победа и загуба.

Световното първенство продължава с българско участие в петък, когато е отборно "кумите" мъже, и в събота с финала на Ивет Горанова.