България не успя да спечели квота за Игрите в Париж през лятото в първия ден от олимпийския квалификационен турнир по борба, който се провежда в Баку, Азербайджан.

Дебютантът при класиците Георги Иванов не успя да преодолее четвъртфиналите на олимпийската квалификация по борба в Баку.

Европейският шампион до 23 г. в свободния стил стартира впечатляващо при 130-килограмовите, но при класиците, след като се наложи с технически туш 10:0 точки над Борис Петрушич (Сърбия) за 2.56 мин.

Но след това бе спрян от грузинеца с азерски паспорт Бека Канделаки, който имаше ръстово превъзхоство - 0:9 точки за 1.45 мин.

Само финалистите взимат квоти за олимпиадата.

Другите ни двама представители при класиците също загубиха.

Стоян Кубатов записа победа и загуба при 77-килограмовите. На старта петия от последното световно първенство в по-долната категория, се наложи над Оливер Крюгер (Дания) с 9:0, след като още във втората минута бе повел със 7:0.

На осминафиналите обаче загуби инфарктно с 1:1 от световния вицешампион от 2022-а Золтан Левай (Унгария).

В същата категория още на старта отпадна златният медалист от световното Ибрахим Ганем (Франция), след като не успя срещу руснака Адлет Тюлюбаев, трети от последното европейско първенство.

Абу Муслим Абаев, бронзов медалист от европейски първенства, отстъпи на старта с 1:5 пред украинеца Парвиз Насибов, също трети от последните първенства на континента, в категория до 67 кг.

В събота е надпреварата при жените, а в неделя – мъжете в свободния стил.

Следващата и последна олимпийска квалификация е световната в Истанбул (9-12 май).