Иранската таекуондистка Кимия Ализадех заяви, че е много благодарна за възможността да представлява България.

25-годишната Ализадех, която през 2020 година избяга от родината си заради режима там, подписа днес договор с председателя на Българската федерация по таекуондо Слави Бинев, с който се съгласява да се състезава за България.

Самият Бинев изрази надежда, че Ализадех ще може да играе за новата си родина още през май месец на европейското първенство в Белград и да донесе на страната ни медал от Олимпийските игри в Париж. През 2016 година тя стана първата жена от Иран с медал от Олимпиада, достигайки до бронза в категория до 59 килограма.

"На първо място искам да благодаря на всеки един човек, който спомогна за това да получа тази възможност и гордо да представям България. За мен ще бъде удоволствие. Предстои ми едно ново начало и се надявам, че ще мога да покажа най-доброто, на което съм способна", заяви Ализадех, която има и два медала от световни първенства.

"Още веднъж искам да благодаря на всички. Искаше ми се да мога да го направя на български, но обещавам да науча езика", завърши таекуондистката.

Според Слави Бинев Кимия Ализадех ще получи български паспорт в близките дни, което официално ще ѝ позволи да се състезава за България.