Олександър Усик е новият абсолютен крал на тежката категория! 37-годишният украинец победи доскорошния хегемон в тежката дивизия Тайсън Фюри чрез неединодушно решение след изиграването на всичките 12 рунда в Рияд, Саудитска Арабия.

Олимпийският шампион от Лондон 2012 г. отстъпваше сериозно в килограмите и сантиметрите спрямо своя опонент, но благодарение на чудесната си защита и тактика успя успешно да диктува темпото и дистанцията на боя. Това показва и официалната статистика на компанията "CompuBox", която следи пуснатите и пласираните удари в професионалния бокс.

Усик е пласирал 48 успешни прави удара с водещата си дясна ръка от 147 опита, като 29 от тях са попаднали в тялото на британеца. В същото време "Краля на циганите", който претърпя своята първа загуба в профи бокса, е успял да пласира 62 прави удара с водещата си лява ръка от главозамайващите 286 опита, като едва 6 от тях са попаднали в тялото на Усик.

Украинецът има сериозно предимство и в значимите попадения. Олександър е пласирал 122 тежки попадения от 260 опита, като 41 от тях са били в тялото на Фюри. От своя страна Тайсън е отговорил с 95 мощни удара от 210 опита, като едва 40 от точните му попадение са попаднали в тялото на неоспоримия първенец.

В общата статистика нещата отново са в полза на Усик: 170 пласирани от общо 407 пуснати удара (70 от тях в тялото), докато британецът е успял да "пипне" опонента си 157 пъти от 496 опита (при само 46 успешни попадения в тялото).