Двукратният олимпийски шампион по борба в свободния стил - Абдулрашид Садулаев, не бе допуснат до участие на предстоящите световни олимпийски квалификации в Баку.

27-годишният руснак, който е считан за най-доминантия борец в света, бе спрян от участие на пресявките в Азрбайджан от Международния олимпийски комитет. Причина за забраната е, че според МОК Садулаев не изпълнява критериите за допускане на спортисти от страната до международни състезания. Комисията към Световната федерация по борба обяснява, че Садулаев е подкрепял открито военните действия на Русия в Украйна и все още официално е член на клуб Динамо.

Комисията към световния ръководен орган извършва обстойни проверки на миналото на спортистите от Русия и Беларус, както и изказаните от тях мнения в социалните мрежи. Състезателите, които покриват изискванията на МОК, имат правото да се се борят като неутрални атлети - без флаг или отличителни знаци по екипите. Също така, химните на Русия и Беларус не се изпълняват при награждавания.