Марк Христов и Ивелина Илиева се класираха на седмите места в категориите си в дебютното издание на Откритото Европейско първенство по джудо в Прищина.

Надпреварата бе само в две категории - до 57 кг при жените и до 73 кг при мъжете.

Участваха 40 състезатели от 26 страни.

Христов стартира с успех срещу унгареца Габор Матефи с "ипон", а след това загуби с "вадзари" от опитния Лаша Шавдатуашвили от Грузия, олимпийски шампион, двукратен номер 1 в света и петкратен европейски шампион.

На репешажите европейският шампион за младежи от 2022 година не успя срещу представителя на домакините Дардан Сена, който след това взе и бронза. Титлата в категорията спечели представителят на Косово Акил Гджакова, европейски шампион от 2021-а.

Илиева стартира с успех срещу Плюни Корнелизе от Нидерландия с "ипон" за 1,30 минути, но на четвъртфиналите отстъпи срещу Дистрия Красники от Албания, олимпийска шампионка от Токио 2020, която след това взе бронза.

В репешажите Илиева загуби от французойката Прискила Гнето. Златото в категорията спечели Етери Липартелиани от Грузия, европейска шампионка от 2021 година и първа на европейските игри тази година. Другият бронз спечели олимпийската шампионка Нора Гджакова от Косово.

Наградният фонд бе 300 000 евро, разпределен до петото място. Победителите взеха по 55 000 евро.