Ахмед Тажудинов - това е името, което от вчера буквално кънти в света на борбата!

20-годишният дагестанец разби всички свои най-големи опоненти на тепиха, за да ликува със световната титла, придружена с олимпийска квота за представяната от него държава Бахрейн.

Това се случи на Мондиала за мъже и жени, който се провежда в Беград, Сърбия в категория до 97 кг на свободния стил.

Титлата е историческа първа за Бахрейн на шампионати на планетата по борба.

Днес Тажудинов срази на финала еврошампиона от миналата година и втори в световната ранглиста Магомедхан Мамадов от Азербайджан с туш, за да стигне до най-ценното отличие в своята кариера.

По пътя към златото роденият на 25-и януари 2003-а година Тажудинов разби олимпийския медалист Магомед Ибрахимов (10:0), представящ сега Узбекмистан, кубинеца Максуел Лейсли (10:0), както и легендарните олимпийски и световни шампиони Кайл Снайдер (11:0) и Абдулрашид Садулаев (9:2 и отказване).

Поражението на Садулаев от Тажудинов е по-специално, защото е първото на "Аварския танк" от повече от 6 години насам.

Интересното е, че двукратния олимпийски, петкратен световен и четирикратен европейски шампион е един от основните "виновници" за развитието на Тажудинов.

Като малък Ахмед постъпва в школата на Садулаев, въпреки че разликата между двамата е едва 7 години (Абдулрашид става световноизвестен още на 18-годишна възраст и създава школа в родния Дагестан, където тренировки започва и неговия бъдещ опонент на тепиха).

Тажудинов се очертава да бъде най-голямата заплаха за евентуално трето олимпийско злато на най-известния борец през този век на Игрите в Париж догодина.

Дали ученикът ще надмине учителя, предстои да разберем!

Георги Куситасев