Радослав Росенов е шампион на Европа! 19-годишният ни национал спечели златния медал в категория до 60 килограма в Будва. Българинът за пореден път показа високата си класа и талант, за да триумфира на първенството на Стария континент за мъже и жени до 22 години.

На финала в Черна гора Росенов се справи с представителя на Русия Константин Ополский. Радо ликува за втори път в кариерата си в тази възрастова група и вече има 6 европейски титли на своята сметка. Той стигна до успех с 5:0 съдийски гласа, като резултатът е напълно заслужен, с оглед представянето на двамата.

Националът ни разгърна големия си потенциал и от самото начало на срещата доминираше. Росенов показа отличното си чувство за дистанция и с много движение по ринга не остави шанс на Ополский. Българинът взе аванс след първите два рунда, след което затвърди превъзходството си в третия за чистата победа.

Ясен Радев и Ергюнал Себахтин са вицешампиони на Европа. В категория до 54 килограма Радев, който е двукратен златен европейски медалист при младежите, отстъпи в много здрава битка на Андрей Петливанян. Двамата проведоха тежък сблъсък, в който националът ни започна по-добре и успешно компенсира ръстовата разлика, която бе в полза на представителя на Русия. Те си размениха по един рунд, а третият премина през повече борба, отколкото игра. В крайна сметка всичко опря до решението на съдиите, които посочиха руснака за победител с 4:1 гласа.

Себахтин пък не успя да се качи на ринга за своя финал с Мушег Баяндурян (Русия). В категория до 48 килограма българинът трябваше да се примири със сребърния медал след лекарска забрана заради контузия.

Така България приключи със злато, два сребърни и един бронзов медал, след като Уилиам Чолов се нареди трети при 75-килограмовите. Отборът ни бе воден от треньорите Жоел Арате и Валентин Поптолев.