Европейската шампионка по олимпийско таекуондо Калина Бояджиева ще пропусне квалификацията за Олимпиадата в Париж това лято в залата в Елин Пелин.

Над 500 атлети ще се включат от 9 до 11 март в битка за квотите за участие в най-големия спортен форум.

Състезателката на клуб "Херея“ пропуска огромната възможност да спечели виза за Игрите във френската столица, след като скъса кръстна връзка на коляното по време на турнира в Австрия и сега й предстои операция.

Отсъствието на Бояджиева от състезанието бе потвърдено и от президента на БФ Таекуондо Слави Бинев пред БНР.

"Калина е изключително бойно момиче. Сигурен съм, че съдбата ще я закриля – каза Бинев. - Знам, че ще се възстанови изключително бързо. За нея беше взета тази квалификация. Човешкото тяло има лимити. Аз бях против тя да участва на Световното първенство по кикбокс. Там се представи изключително успешно, но това й отне възможността да отиде на Олимпиада".

Възможността да спечели квота за олимпийските игри през това лято ще пропусне и Денис Димитров. Световният вицешампион за младежи не успя да свали килограми и да слезе от неолимпийската категория 63 килограма в олимпийската 58 килограма.

"При Денис малко след като затвориха възможността да се пререгистрират точки от една категория в друга, той осъзна, че няма да може да свали нужните килограми. Аз съм твърдо против това сваляне на килограми, защото то може да бъде опасно", коментира още Бинев.

За олимпийската квалификация България ще разчита на четирима състезатели.

В категория 58 килограма при мъжете ще играе Християн Георгиев, а в категория 68 килограма Митко Джорджев.

При жените в категория 49 килограма ще разчитаме на Александра Георгиева, а на 57 кг ще се състезава Мартина Атанасова, която също слиза от по-горна категория.

Само седмица преди олимпийските квалификации, София ще събере най-добрите таекуондисти от цял свят. От 2 до 4 март в столичната зала "Асикс Арена" ще се проведе второто издание на силния международен турнир "България оупън" G1 2024. Над 1 700 състезатели от близо 30 държави ще мерят сили в дисциплините спаринг и пумсе. Надпреварата е за кадети, юноши и девойки, мъже и жени. Официалното откриване е на 2 март от 13:00 часа, а срещите започват всеки ден в 9:00 часа.