Осем български борци се класираха за полуфиналите в своите категории при мъжете на силния международевн турнир по борба "Дан Колов - Никола Петров", който започна днес в столичната "Асикс арена".

Най-сериозен съперник ще има Дейвид Димитров. Носителят на златния пояс "Никола Петров“ от 2021-а ще излезе срещу олимпийския шампион от Токио 2020 в по-долната категория Мохамедреза Гераи (Иран) при 72-килограмовите на класическия стил. В другия полуфинал достигнаха Иво Илиев, трети на Евро 2023 до 23 г., и казахстанецът Адилхан Сатаев.

В директен сблъсък между двамата българи Илиев се наложи с 5:1. Иранецът пък записа три успеха до момента, като най-дългата му среща бе срещу казахстанеца Сатаев, приключила за 3 минути.

Срещу сериозен съперник ще се изправи и Стилиян Илиев. В категория до 61 кг на свободния стил възпитаникът на димитровградската школа ще спори с настоящия №1 в света Стефан Мичич (Сърбия), който до 2016-а се състезава за националния отбор на САЩ и става трети в света при юношите.

За тази фаза на надпреварата се класира и дебютантът Гриша Назарян след две победи до момента – над Диас Аскербай (Казахстан) с 13:5 и китаеца Зу Ху – технически туш 9:0 за 3.41 мин в категория до 63 кг на класическия стил. За място на финала 19-годишният син на двукратния олимпийски шампион Армен Назарян ще спори с Августин Спасов. Другият полуфинал е изцяло казахстански.

Калоян Атанасов, европейски шампион за кадети от 2022-а, също регистрира две победи до момента и е на полуфиналите при 70-килограмовите на свободния стил. Националът преодоля Божидар Джоров с технически туш 11:0 за 2.07 мин и Николай Димитров – 4:0 точки. Следващият му противник ще бъде Марко Андонов (Северна Македония).

В другия полуфинал са Димитров среща украинеца Иван Кусяк.

На полуфинал е и Росиан Дермански срещу иранеца Мохамад Нахуси в категория до 82 кг на класическия стил. Противникът му е световен шампион за юноши и пети на мондиала до 23 г. през 2021-а.

Официалното откриване на турнира е от 17 часа, след това са полуфиналните срещи.