От 2 до 4 август 2024 г. шихан Шигеми Инагаки, 8 дан айкидо, ще води международен айкидо семинар в София. Очаква се да пристигнат трениращи от цяла Европа. Той е един от последните директни практикуващи ученици на основателя на айкидо – Морихей Уешиба или още наричан О’Сенсей. Инагаки сенсей идва в България по покана на Българската айкидо федерация и шихан Христо Михайлов, 6-ти дан, който е един от основателите на Българска айкидо федерация (БАФ), председател на техническата комисия и член на управителния съвет. Семинарът ще се проведе под формата на четири тренировки с времетраене от по час и половина в гр. София, кв. "Дианабад“, ул. "Никола Габровски“№1, Национален спортен комплекс ,,Диана“.

Това е третият семинар на Шигеми Инагаки сенсей в България, първият е бил през 2011г., а вторият през 2015г. Последователите на айкидо, дошли в България, ще имат уникалната възможност да участват в тренировки с боккен (дървен меч), джо (дървена тояга) и танто (дървен нож), като ще научат различни техники с оръжие и повече за духовността в айкидо.

Шигеми Инагаки сенсей е роден през 1946 г. в префектура Ибараки, Япония. Започва да практикува айкидо на 12-годишна възраст под ръководството на О’Сенсей Морихей Уешиба. След смъртта на създателя на айкидо, Инагаки сенсей прекарва 2 години и половина в Ибараки Шибу доджо като "вътрешен ученик“ (Uchi-deshi) на Сайто сенсей, с когото пътуват заедно до Хаваи и Калифорния, за да популяризират айкидо в САЩ. Към настоящия момент ръководи Ибараки Шибу доджо (Ивама доджо).

Христо Михайлов сенсей e роден през 1962 г. и е основател на един от най-големите клубове по айкидо в България - "Имеон“. С практикуване на айкидо се занимава от 1987 г. Ученик е на сенсей Георги Иванов, шихан Хироши Исояма, шихан Шигеми Инагаки и Таканори Курибаяши. Една от последните международни изяви на клуба му е през май 2023 г., когато членовете на клуб “Имеон“ за първи път имаха честта да представят България на демонстрация в град Токио, Япония по време на “All Japan Aikido demonstration".