Кристина Николова, Калина Бояджиева, Кирил Илиев и Иван Кръстанов заеха първата позиция в обновената ранглиста на световната федерация по кикбокс. Четиримата ни национали в леките стилове на татами станаха №1в своите категории след като спечелиха световните титли в Португалия преди седмица.

Капитанът на отбора по кикбокс на татами Кристина Николова стана лидер в класацията при жените в стил киклайт контакт, кат. до 50кг. Това й постижение стана факт, след като през последните три години Кристина спечели следните отличия:

2023г. - една Световна титла, два златни медала от Европейски купи и три златни отличия от Световни купи.

2022г. – пет златни медала от Европейски купи и едно първо място от Световни купи.

2021г. – четири златни отличия от Европейски купи.

Всеки един от медалите носи точки, според които се определя победителя в престижната класация.

При мъжете Световният ни шампион Иван Кръстанов достигна върха в ранглистата на "ВАКО" в стил киклайт контакт, кат. до 79кг., а Световният шампион Кирил Илиев стана номер 1 в стила лайт контакт, кат. до 57кг.

Освен Световните титли от шампионата в Португалия преди седмица, двамата спечелиха и по един бронзов медал (Иван Кръстанов в стил лайт контакт до 79кг, а Кирил Илиев в стил киклайт до 57кг.).

В истински феномен се превръща трикратната Световна шампионка по кикбокс от първенството на планетата провело се в гр. Албуфейра в периода 17-27.11.2023г. Калина Бояджиева. Седемнадесет годишната ни националка оглави първото място в ранглистата при жените в стил пойнт файтинг и е на крачка от първото място в киклайта и лайт контакта. След като бяха нанесени данните в официалната статистика на ранглистата на Световната федерация WAKO стана ясно, че през 2023г. шампионката ни е натрупала актив от 218 точки в стил пойнт файтинг, които са напълно достатъчни да оглави класацията на най-добрите кикбоксьорки в света.

През 2023г. Калина спечели две първи места на Европейска купа в Карловац, две златни отличия на Световна купа в Италия и три Световни титли в Португалия. На всяко едно от състезанията тя има по 4 последователни победи към върха.

Това постижение е истински фурор в кикбокса, тъй като Калина Бояджиева е на крачка да оглави още две класации и да стане абсолютен шампион на шампионите и в трите татами стила при жените в категория над 70кг. Тази класация ще бъде налична след първото международно състезание по кикбокс през 2024г.. Това ще е Европейска купа през месец февруари, но не е ясно дали Калина ще участва там, защото догодина тя ще се фокусира изцяло към квалификациите за Олимпийския турнир по таекуондо, където преследва спечелване на квота за Париж.

"За пореден път бях част от делегацията на Световен форум и имам преки наблюдения от представянето на всички състезатели. Мога да кажа, че Калина Бояджиева е една от най-уравновесените и концентрирани кикбоксьорки. Психиката й е на състезател с поне двадесет годишен опит. Това е много важно, за да успееш да направиш всичко, което си тренирал в залата, да слушаш и да чуваш секунданта си. Виждал съм как много добре тренирани състезатели излизат и не успяват да направят и 10% от наученото. При нея е точно обратното. Тя излиза и ги помита. Имах притеснения преди първият й двубой, защото тя е на 17, а излиза срещу състезателки на по 25 до 35г, които са много по-силни физически, опитни и имат безброй срещи и титли зад гърба си. След като видях погледа в очите й, как се движи и как комбинира ударите се успокоих и разбрах, че това "дете чудо" ще направи и невъзможното, но ще спечели. За много хора победите и изглеждат лесни, но никой не знае цената им. Аз и нейният личен треньор знаем през какво премина Калина излизайки общо 12 пъти на татамито и достигайки три пъти до върха, за това считам, че успехите й са наистина феноменални", сподели Галин Димов-председател на Българска Конфедерация по Кикбокс и Муай Тай.