Четирима български национали са с шансове за класиране на репешажи във втория ден на Световното първенство по борба за мъже до 20 години, което се провежда в Йордания.

Националите ни бяха спрени на крачка от полуфиналите в последните категории в свободния стил.

Слави Стаменов стигна до четвъртфинал на 86 кг, след като спечели две инфарктни победи. В квалификациите той се изправи срещу Имангали Калдибек (Казахстан) и губеше по критерий, но направи две точки осем секунди преди края за окончателното 5:3. На осминафиналите Стаменов отстъпи първите осем точки на Ноа Швалер (Германия), но направи знаменит обрат. Той стигна до 7:8 и 11 секунди преди края събори съперника си на тепиха за 9:8. Българинът взе още две точки преди изтичането на хронометъра и затвърди доминацията си. Стаменов обаче отстъпи на четвъртфинал, където допусна ранен захват срещу Бенет Берги (САЩ). Американецът стигна до няколко пренасяния и победа с техническо превъзходство. С това той се класира на полуфинал и може да изтегли българина на репешаж с още един успех.

На 74 кг Иван Стоянов започна с 13:4 срещу Джиджи Субтирица (Румъния), след което срещна Микита Моргун (Украйна). Българинът отстъпваше с 1:2 във втората част, но записа две точки 14 секунди преди края и поведе. Късната атака на Моргун не сполучи и Стоянов записа още две точки за крайното 5:3.

Сали Салиев загуби на старта на 92 кг срещу Мохамадмобин Азими (Иран), който се класира на полуфинал. Същото направи и състезателят с неутрален статут Саид Ахматов, който надви Стефан Шавков на 125 кг.

Днес бяха проведени и репешажите от първите категории в борбата свободен стил.

Радомир Стоянов започна на 79 кг в понеделник и отстъпи с 4:15 на Шагар Яглан. Индиецът е най-резултатният борец на целия турнир, след като направи цели 52 точки по пътя към финала, изтегляйки българския национал на репешаж за бронзов медал.

Първият съперник на Стоянов не се яви за схватка заради контузия, но след това Ахмет Яган от Турция го победи с 3:2.