Руснакът Фьодор Емелианенко е едно от най-важните и заслужили имена в историята на бойните спортове. "Последният император" е фигурата, която направи самбото и бойното самбо в световно известна дисциплина, радваща се на все по-голяма популярност из цялото земно кълбо.

Освен в самбото, Емелианенко е "Заслужил майстор на спорта" и в джудото, където има и черен колан.

В началото на 21 век Емелианенеко стана световно известно име благодарение на несъществуващата вече верига PRIDE. По-големият брат на Александър Емелианенко е считан за еедин от най-добрите ММА бойци на планетата, а визитката му говори сама за себе си - 40 победи, 7 загуби и 1 "несъстоял се" мач.

Фьодор се отказа от смесените бойни изкуства след загубата си от Райън Бейдър през миналата година, но продължава да е силно обвързан с бойните спортове в държавата си.

В едно от последните си интервюта за руска медия, Емелианенко разкри, че има не само руски и украински корени, но и български и дори немски.

"В мен тече различна кръв. Руска, украинска, но има още. Доколкото знам имам малко български и малко немски корени. Имам пра-пра-пра баба в Германия. Аз съм руснак. Кръвта ми е предимно руска и украинска", призна Фьодор.