Три мача и три победи постигнаха до момента българските национали в полуфиналите на Европейската купа в Будва.

Боксьорите ни се представят на изключително високо ниво на турнира, който е с награден фонд от 507 000 долара.

Ергюнал Себахтин, Ясен Радев и Радослав Росенов ще атакуват златните медали в събота, след като днес демонстрираха класа и характер по пътя към победите.

В категория до 48 килограма Себахтин, който е европейски вицешампион, изигра много тежък мач с коравия арменец Барегам Харютюнян. Двамата проведоха здрава битка, като си размениха по един рунд. Така всичко опря до представянето им в третия, където Ергюнал наложи волята си и взе крайния успех с 4:1 гласа. В събота българинът ще срещне Артиш Соян (Русия) в битка за титлата.

Ясен Радев (54 кг) изигра впечатляващ мач по пътя към успеха със същия резултат над италианеца Федерико Сера. Българинът трябваше да покаже характер и много умения, за да обърне развоя на срещата. Той изостана в съдийските карти след първия рунд, но във втория бе убедителен и изравни резултата. В решителната трета част националът ни показа отлично движение по ринга и с премерени действия и точни контри взе своето. Утре Ясен ще срещне Максим Кузнецов (Русия) за златния медал.

В категория до 60 килограма Радослав Росенов прелетя през представителя на домакините Томислав Джинович. Многократният ни световен и европейски шампион срази с 5:0 гласа черногореца в много красив и приятен за гледане мач. 19-годишният ни национал отново демонстрира богатия си арсенал, но срещна и сериозна съпротива. Росенов бе категоричен в първия рунд, но Джинович успя да изравни играта във втория. Така българинът трябваше да покаже най-добрата си светлина в третия, и той го направи по впечатляващ начин, за да вземе крайната победа. На финала в събота Радо ще се изправи срещу Софиан Убиа (Франция).

В 13-ия мач от програмата, който трябва да започне около 17:30 часа, Йордан Морехон (+92 кг) ще срещне Владан Бабич (Сърбия).

Във вечерната сесия, която започва в 18:30 часа, ще има още един наш национал. Около 19:15 часа Хавиер Ибаниес (57 кг) ще боксира с Роланд Вереш (Унгария) в четвъртия двубой от програмата.