Иранката с български паспорт Кимия Ализаде стигна до първото си голямо отличие под български флаг.

Наскоро натурализираната иранка завоюва златния медал в категория до 62 килограма на Европейското първенство което се провежда в сръбската столица Белград.

Във финала бронзовата медалистка от Олимпийските игри в Рио де Жанейро, която ще представя България на Олимпийските игри в Париж това лято, се наложи с 2:1 рунда над носителката на три бронзови медала от световни първенства и световна шампионка за девойки Алия Пауъл (Великобритания).

Ализаде започна на шампионата с победа над французойката Лухана Лангустин Сумя с 2:0 рунда. След това записа успехи над Луна де Матео (Италия) с 2:1 рунда и над представителката на домакините Надя Тешич с 2:0 рунда. В полуфиналите българката представителка преодоля съпротивата на Ивана Арелич (2:0 рунда).

Мартина Атанасова записа победа и загуба в категория 54 килограма. В първия си двубой състезателката на клуб "Ахил" се наложи над финландката Рукия Рахмани с 2:0 руна, но във втората не успа да се противопостави на Рахел Аземани (Белгия) с 0:2 рунда.

При мъжете съдийско решение попречи на Митко Джорджев да продължи по пътя към отличията. В категория 74 килограма спортистът на клуб "Левски" отстъпи пред Лирой Нсилу.