Международната федерация по борба не допусна до участие на Световното първенство в Белград, Сърбия 26 състезатели и треньори от националните отбори на Русия и Беларус.

Това е първи официален голям форум, на който двете държави ще могат да участват. Общата бройка заявени за Мондиала в западната ни съседка, който е и първа олимпийска квалификациите за Игрите в Париж догодина, е 235 души.

Все още не е ясно поименно, кои са състезателите на "Сборная", които ще пропуснат форума.

"235 души от Русия и Беларус преминаха щателни проверки на миналото и на социалните мрежи. Списъкът включваше спортисти, треньори и членове на щабовете. От 235 души, преминали проверката, на 26 души е отказан достъп или поради активна подкрепа на военните действия, или поради потвърдена принадлежност към въоръжените сили или агенциите за национална сигурност", се казва в съобщение на United World Wrestling.

Световното първенство ще се проведе в Белград от 16-и до 24-и септември. През април UWW разреши на руските и беларуски спортисти да се състезават с неутрален статут.

Руски и беларуски спортисти няма да се състезават и на Азиатските игри през 2023 година в Китай, съобщиха за ТАСС от Международния олимпийски комитет (МОК).

"Концепцията за участие на спортисти с руски и беларуски паспорти в Азиатските игри през 2023-а, както беше обсъдена на олимпийската среща на върха през декември 2022-а, беше проучена, но се оказа неосъществима по технически причини", заявиха от МОК.

Азиатските игри са в Ханджоу, Китай от 23-и септември до 8-и октомври.