Марк Христов и Ивелина Илиева завършиха 7-и в дебютното издание на откритото европейско първенство в Прищина, организирано от федерацията на Косово и Европейския джудо съюз.

Надпреварата бе само в две категории - до 57 кг при жените и до 73 кг при мъжете.

Участваха 40 състезатели от 26 страни, сред тях куп медалисти от големи първенства.

И двамата ни представители стигнаха до репешажите. Марк Христов стартира с успех срещу унгареца Габор Матефи с ипон, а след това загуби с вадзари от опитния Лаша Шавдатуашвили (Грузия), олимпийски шампион, двукратен №1 в света и петкратен еврошампион. Битката с именития му съперник приключи след 10.50 минути със златна точка в продължението.

На репешажите европейският шампион за младежи от 2022-а не успя срещу представителя на домакините Дардан Сена, който след това взе и бронза. Титлата в категорията спечели представителят на домакините Акил Гджакова (Косово), европейски ша мпион от 2021-а.

При жените Ивелина Илиева стартира с успех срещу Плeуни Корнелизе (Нидерландия) – ипон за 1.30 мин, но на четвъртфиналите отстъпи срещу Дистрия Красники (Албания), олимпийска шампионка от Токио 2020, която след това взе бронза.

В репешажите Ивелина загуби от французойката Прискила Гнето. Златото в категорията спечели Етери Липартелиани (Грузи), европейска шампионка от 2021-а и първа на европейските игри тази година. Другият бронз спечели олимпийската шампионка Нора Гджакова (Косово).

Наградният фонд бе 300 000 евро, разпределен до петото място. Победителите взеха по 55 000 евро.

Видео може да видите във фейсбук  страницата на БФ Джудо.