С един сребърен и четири бронзови медала се завърна националният ни отбор по ММА за младежи, мъже и жени от Световното първенство в Тирана, Албания.

След пълна доминация в първия рунд на финалния двубой, груба грешка в началото на втория рунд лиши Стефани Петрова (кат.48кг) от мечтания връх. За трета поредна година Стефани Петрова достига до сребърния медал и остава на крачка от световната титла.

Дебютантът на голямо първенство Ангел Алиев (кат. 52.2кг), впечатли всички с атрактивния си стил на игра, и след две убедителни победи, малко не му достигна да спечели и полуфиналната си среща срещу Бежан Кожалиев (Таджикистан). Загубата на полуфинала остави Ангел Алиев на трето място и с бронзов медал от световното.

Световният вицешампион от 2021 година Кристиян Кънев (кат. 77.1кг) остана с бронзов медал след три победи и загуба на полуфинала от Олександър Хуляиев (Украйна).

С бронзови медали се окичиха и двамата ни представители в категория 93 килограма - Георги Петров и Спас Хаджиев, като това за Спас беше втори бронзов медал от световно първенство в рамките на тази година, след спечеления през юли бронзов медал на световното за юноши в Абу Даби, ОАЕ.

Освен спечелените пет медала, класиране сред първите шест в категориите си на световното първенство извоюваха Виктор Иванов (кат. 70.3кг), Божидар Иванов (кат. 77.1кг), Благовест Димитров (кат. 83.9кг) и Георги Христов (кат. 120кг)

“Щастлив съм от спечелените медали и отличното представянето на нашите състезатели. Бяхме много близо до титлите в две категории. Голяма част от отбора ни беше съставен от дебютанти на голямо първенство и въпреки това направихме изключително силно представяне, с което затвърдихме мястото на България сред най-силните ММА нации в света.

Огромният труд, който бойците ни положиха по време на подготовката даде добър резултат. Тази година празнуваме 10 години от учредяването на БФ ММА, като само в рамките на юбилейната година успяхме да спечелим 10 медала от световни първенства, което е своеобразен рекорд и подарък към всички наши членове за усилията, които полагаме за развитието и популяризирането на ММА в България", заяви президентът на Българска федерация по ММА - Станислав Недков.