В Полски Градец откриха плоча на славни борци и треньори, а от следващата година в тяхна памет е учреден турнир "Наследниците на шампионите“.

Селото се слави с най-много представители на най-успешния български спорт.

Оттам тръгват Еньо Вълчев, носител на пълен комплект олимпийски медали; брат му и негов треньор Господин Вълчев; Димитър Чифудов, първият ни участник на олимпийски игри и в двата стила борба; Величко Демирев, треньор на Димо Костов, трети на олимпиадата Монреал 76; Желязко Димитров, бивш селекционер на националния ни отбор и наставник на олимпийския шампион Исмаил Абилов; балканският шампион Гинчо Тончев, както и треньорът Ангел Иванов, известен с прозвището Рячката.

Инициативата е на кмета на селото Кънчо Пенев, подпомогната от градоначалника на Раднево Георги Петров.

На откриването присъстваха десетки изявени наши медалисти и шампиони от големи първенства. Сред тях Александър Томов, Живко Вангелов, президентът на БФ Борба Христо Маринов и много други.

По време на церемонията с почетни звания бяха удостоени други трима изявени представители на борбата от Полски градец.

А именно Биньо Чифудов, трети в света и дългогодишен международен съдия, неговият син Димитър Чифудов – младши, в момента международен арбитър от най-висока олимпийска категория, както и Иван Григоров, първият треньор на двукратния световен и два пъти европейски шампион Живко Вангелов.

Инициативата бе съпътствана с демонстративен турнир по борба за момичета и момчета в центъра на селото. Амбицията на организаторите е от следващата година надпреварата да бъде част от спортния календар на Българската федерация по борба.

"Последното състезание тук бе преди 43 години, правеха го в местността Махията, над селото. Постоянно имаше народни борби , децата имаше къде да се изявяват и да израстват. Искаме да подновим тази традиция. И кой знае, един ден може именно оттук да излезе отново шампион“, заяви Чифудов, цитиран от сайта на БФ Борба.

“Прекрасна инициатива, поздравявам кметовете на Раднево и Полски градец. Важно е да знаем историята, децата да имат мотивация и добрия пример, че няма невъзможни неща“, сподели и Христо Маринов, президент на БФ Борба.