Олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти ще си дадат среща на 75-ото юбилейно издание на Купа "Странджа“. Най-старият боксов турнир в Европа ще се проведе от 4 до 11 февруари в зала "София“. Около 300 боксьори от 30 държави, представители на 4 континента ще кръстосат ръкавици в битка за отличията през следващата седмица.

Сред най-изявените личат имената на олимпийския и световен шампион Хасанбой Дусматов (51 кг) от Узбекистан, както и на сънародника му Абдумалик Халоков (57 кг), който е световен първенец. Заявка има и от двукратния европейски шампион и 3-кратен световен медалист Билал Бенама (51 кг) от Франция. България ще бъде представена от 14 национални боксьори при мъжете и 6 при жените.

"Гледайки заявки, Купа "Странджа“ тази година е като мини световно първенство. Очакваме много тежки мачове. Има по 4-5 участнички вече с квоти за Олимпийските игри. Момичета от Франция, Ирландия, Индия, Китай, както знаете азиатският бокс се разви много и са сериозна класа. При нас има хубаво настроение, момичетата са в топ форма, така че нека силата бъде с нас“, каза помощник треньорът на женския ни национален отбор Роман Цветков.

Треньорът на мъжкия ни тим Жоел Арате заяви, че ще използва Купа "Странджа“ като етап от подготовката преди първата олимпийска квалификация, която е в началото на март в Италия. "Чакам максимално високи резултати. Амбициите ни тази година са за още 3-4 квоти. Рами Киуан, Радослав Росенов, Кристиян Николов и евентуално на тежка категория ще взема решение кой е най-добрият, за да участва на първата квалификация. Всички тренират добре и всеки от тях може да спечели квота“, каза специалистът.

"Бяхме 21 дни на Белмекен, момчетата са добре, наблегнахме на физическата подготовка. Сега правим съвместни тренировки с Монголия и Алжир. За нас този турнир ще бъде проверка, не търсим максимални резултати, а да видим на какво ниво сме, върху какво трябва да работим за олимпийските квалификации, където ще търсим най-добрите резултати. Узбекистан, Казахстан, Индия, Украйна ще дойдат с много добри боксьори, които ще се готвят за квалификациите“, допълни помощник треньорът Александър Александров.

Мненията на боксьорите

Светлана Каменова: "Чувствам се добре. Мотивирана съм, все пак това е домашен турнир, в който трябва да се представим на максимално добро ниво“.

Станимира Петрова: "Готова съм да покажа най-доброто и да дам максимума от себе си. Турнирът ще е труден, но се радвам, че ще има момичета с квоти, за да премерим сили и да изготвим тактиката за Олимпийските игри“.

Рами Киуан: "Чувстваме се много добре тренирани. Ще имаме възможност да сверим часовниците си. Затова и ще сваля на 71 килограма, за да проверя как ще се представя срещу евентуалните ми конкуренти на квалификацията“.

Радослав Росенов: "Тренирахме здраво, готови сме да покажем най-доброто. Пожелавам успех на всички. Аз съм се концентрирал изцяло върху Олимпийските игри. За мен най-важно е да взема квота и да участвам в Париж“.

Кристиян Николов: "Здрави сме, което е най-важното. Ще си сверим часовниците на "Странджа“ и се надяваме на максимум брой квоти за Париж, да сме пълен отбор“.