Седем българи ще се качат на ринга в зала "София“ днес, за да преследват златни медали на Купа "Странджа“. Юбилейното 75-то издание на най-стария международен боксов турнир в Европа е към края си, а зрителите ще могат да станат свидетели на много непредвидими финални битки. Купа "Странджа“ е начало и на серията от събития, които ще съпътстват 100 години от създаването на организирания бокс в България. Юбилей, който ще бъде отбелязан с тържествена церемония в края на 2024 г.

Програмата на финалите днес стартира от 14:00 часа, а участието на родните национали се очаква да започне от 17:00 ч. Пръв на ринга трябва да се качи Ясен Радев. В категория до 54 килограма той ще се изправи срещу узбекистанеца Хужаназар Нортжиев, който е трети от Световното първенство до 22 години. Около 17:30 часа Уилиам Чолов (75 кг) ще боксира за титлата срещу друг представител на азиатската държава - Жавохир Уматалиев, актуален световен шампион при 22-годишните.

Програмата ще продължи със срещата на 4-кратната носителка на Купа "Странджа“ и действаща европейска шампионка Станимира Петрова. В категория до 54 килограма тя ще срещне силната китайка Чан Юан. В мач №6 за вечерта ще видим европейската вицешампионка и трета в света Светлана Каменова. Националката ни ще боксира срещу Мижгона Самадова от Таджикистан за златото при 57-килограмовите.

Финалите ще завършат с три мача при мъжете с българско участие. Носителят на Купа "Странджа“ в последните две години Радослав Росенов (63.5 кг) ще се изправи срещу Адхамжон Мухидинов. Националът ни надигра трудно узбекистанеца на финала през миналата година. При 80-килограмовите Кристиян Николов го чака тежка битка със световния вицешампион Туохетербиеке Танлатихан от Китай. Програмата ще закрие Йордан Морехон (+92 кг), който ще се изправи срещу бившия №1 в света при младежите Жахонгир Зокиров (Узбекистан).