Кикбоксът ще направи своя дебют на Европейските Олимпийски игри, които се повеждат в Полша. Състезаниията в трите стила фул контакт на ринг, пойнтфайтинг и лайт контакт на татами са от 30 юни до 02 юли. 

България ще бъде представена от трима състезатели, които спечелиха квоти за игрите на Европейското първенство по кикбокс в Анталия през 2022г. 

Това са  Кристина Николова, Александра Димитрова и Иван Кръстанов, уточняват от БФ Кикбокс. Делегацията включва още президента на Българска Конфедерация по Кикбокс и Муай Тай Галин Димов, треньорът Иван Георгиев и международния съдия клас "А" Деница Миленкова.

В Краков капитанът на националния отбор в татами стиловете Кристина Николова ще се състезава в кат. до 50 кг. в двете направления пойнтфайтинг и лайт контакт. 21 годишната кикбоксьорка е носител на Световна титла през 2018 г. Печели три пъти Европейската титла през 2015г., 2017г. и 2019г. На първенството на стария континент през 2022 г. тя остана със среброто.  

Европейската шампионка Александра Димитрова ще се състезава в стил фул контакт на ринг, кат. до 52 кг. През 2020 г. и 2022 г. Димитрова е носител на наградата на Българската конфедерация по кик бокс и муай тай за Кикбоксьор на годината при жените.

Иван Кръстанов ще се бори за отличията на игрите в кат. до 79 кг. стил лайт контакт. 30 годишният национал е двукратен вицеевропейски шампион и е отличен за най-добър атлет за 2020г. 

Тази година кикбокс за първи път е включен като спорт на Европейските игри. Представени са стиловете фул контакт на ринг, пойнтфайтинг и лайт контакт на татами.

На 30 юни започват квалификациите, а на 2 юли са финалите. Участват 123 кикбоксьори от 22 държави, разпределени в трите стила, в 16 категории по 8 при мъжете и също толкова при жените.

За Европейските игри в Полша се класираха първите осем кикбоксьори в трите стила от Европейското първенство в Анталия през 2022г.