Християн Георгиев (58 кг), Митко Джордев (68 кг), Александра Георгиева (49 кг) и Мартина Атанасова (57 кг) са родните състезатели, които ще се опитат да заслужат мястото си на Олимпиадата по време на пресявките в Елин Пелин този уикенд (9-10 март)

Българската федерация по таекуондо представи националния отбор, който ще вземе участие в олимпийските квалификации за Зона Европа, които ще се проведат през уикенда.

Родните таекуондисти ще се борят за място на Игрите в Париж 2024 в конкуренцията на 140 състезатели в олимпийските категории и още 35 в пара категориите.

Българските таекуондисти бяха представени на специално събитие преди началото на квалификацията на родна земя, като на него присъстваха президентът на Европейския таекуондо съюз Сакис Прагалус, вицепрезидентът Фред Буийтенхуйс, генералния секретар Антонио Барбарино, както и още Александър Минев и председателят на БФ Таекуондо Слави Бинев.

По време на пресконференцията Бинев беше удостоен със специален плакет от ръководителя на ЕТС Прагалус, който обяви българския си колега за нов първи вицепрезидент на централата.

"Пръв сред равни. Имаме шест вицепрезидента. Оттук нататък не е нужно някой да бъде специално оторизиран да представя президента. Разбира се, това е голяма отговорност, защото трябва да го представя по най-добрия начин", коментира новия си пост в европейското таекуондо Слави Бинев.

Ръководителят на родното таекуондо не пропусна да обърна внимание и на една от най-добрите ни състезателки Калина Бояджиева, която ще пропусне олимпийската квалификация заради контузия в коляното.

"За жалост, съдбата ни погледна накриво, но не смятам, че другите състезатели са на по-ниско ниво. Те са на абсолютно същото ниво. Изключително много вярвам и на четиримата. Спазваха до последно всяка една инструкция на своите треньори. Надявам се това да се увенчае със съответните класирания", заяви Бинев.

Накрая президентът на БФ Таекуондо показа оптимизъм, че съвсем скоро България ще бъде водеща сила в Европа.

"Ние ще бъдем една от държавите, които ще направят модата в таекуондото в Европа. Вървим в правилната посока. Европа може да застане срещу целия свят и да победи в таекуондо. Да станеш европейски или вице-европейски моментално те нарежда сред лидерите за олимпийски злато. Квалификацията в Европа е от най-тежките. Тук е на живот и смърт, но не бих искал сега да хвърлям такава тежест върху нашите състезатели. На тях им трябва спокойствие. Имайте предвид, че цялата обич на семейство, приятели, на таекуондо семейството, е концентрирана във вас", категоричен е Слави Бинев.