Георги Вангелов е на финал на държавния шампионат по свободна борба в Стара Загора след три победи без да даде точка на съперниците си в категория до 61 кг. Петият от олимпийските игри се наложи на старта с туш над Еван Димитров, а след това победи с по 10:0 Денис Наим, който е брат на Микяй Наим, и Пресиан Димитров.

За титлата Вангелов ще излезе срещу Стилян Илиев.

Състезателят на Димитровград стигна до решителната битка също след три успеха, а в два от тях постигна обрат. Първо се наложи с 10:0 над Александър Михайлов, а после изоставаше с 0:9 от Сергей Бонев, но обърна резултата за 15:9. А на полуфиналите също измъкна успеха след пасив от 3:7, за победното 8:7.

Микяй Наим, европейски вицешампион също бе убедителен в неолимпийската категория до 65 кг, след като се наложи с по 10:0 над Анъл Сали и Ердал Галип. А негов съперник във финала ще бъде Борислав Новачков, който живее в Съединените щати. Европейският вицешампион от 2017 спечели първата среща служебно, а след това постигна две победи с туш – над Иван Бадавров и Диан Ангелов.

При най-леките до 57 кг за титлата ще излязат Ивайло Тисов и Таньо Танев. И двамата записаха по две победи. Тисов надделя над Сали Салие с 18:8 и Мурад Илиаз, а Сашев се наложи над Владимир Мандалов с 11:2 и Серджан Юсеинов с 12:0.

Представителите на домакините от Стара Загора пратиха на финала двама братя. При 74-килограмовите Иван Стоянов поднесе сензацията, като се наложи над опитния Михаил Георгиев с 6:3, като 10 секунди преди това изоставаше с 1:3, но постигна обрат. На полуфиналите отново направи инфарктна среща и обрат срещу Пресиян Михов, състезател на НСА и треньор в Левски.

Негов противник на финала ще бъде Петър Петров.

Радомир Стоянов пък постигна 4 победи в категория 79 кг, за да стигне до финала – на Петър Михов с 11:0, Иван Андонов със 7:0, Евгин Исмаил със 7:2 и Айкан Саид с 13:3.

За титлата Стоянов ще излезе срещу Мирослав Киров, европейски вицешампион от 2021 година, който в края на миналата година прекрати активната си състезателна кариера.

Състезателят на Юнак Локомотив (Русе) също е с 4 победи до момента – туш срещу Иво Михов и Халил Халил, 4:0 срещу Киро Михов и Никола Нейчев.

Интересен финал се заформи в категория до 70 кг, в която до битката стигнаха Рамазан Рамазанов, европейски вицешампион и трети в света, срещу представителя на домакините Калоян Атанасов, европейски шампион за кадети.

И двамата имат по три победи. Рамазанов се справи с Димитър Димитров – 10:0, Николай Димитров – 13:2 и Аднан Таиров – 10:0, а Атанасов преодоля Илиян Паруишев с 12:0, Симеон Панайотов с 11:0 и Алиш Алиш – 12:1.

Магомед, братът на Рамазан, пък направи успешен дебют в родното първенство, след като стигна финала при 86-килограмовите. Той стартира с туш срещу Денислав Бадавров, справи се с технически туш 11:1 с Димитър Ангелов, а на полуфинала също се наложи с технически туш 10:0 над Ангел Чолаков. Негов съперник за първото място ще бъде Григор Чернаков, който също е с три победи зад гърба си.

При 92-килограмовите за титлата ще спорят Сали Салиев, европейски виецшампион и трети в света при кадетите, срещу Ахмед Магамаев. И двамата са с по две победи с технически туш.

При 97-килограмовите на финала са Ахмед Батаев и Адриан Вълканов. А в тежка категория до 125 кг Георги Иванов, европейски шампион до 23 г. се върна успешно след операция.

Националът записа три победи, на старта срази с технически туш 11:0 Теодор Маринов, тушира Георги Велев, който се контузи, а на полуфинала преодоля с 11:0 Борислав Петков.

За титлата Иванов ще излезе срещу осетинеца, състезаващ се за Юнак Локомотив (Русе) Ален Хубулов, който също до момента е с три победи.

Двубоят ще е повторение на срещата от миналата година, в която българинът успя да вземе победа.