Родните националки по борба Евелина Николова и Мими Христова ще се борят на репешажите на световното първенство в Белград. Това стана ясно, след като победилите ги по-рано днес техни съпернички се класираха за финалите в своите категории и по този начин издърпаха нашите момичета.

Николова (57 кг), която е бронзова медалистка от Олимпийските игри, стартира с бърз успех срещу сръбкинята Мария Игнатович – технически туш 10:0 за 1,06 мин., но след това отстъпи пред молдовката Анастасия Ничита, №1 в света и трикратна европейска шампионка, с 0:12 и туш.

Николова ще започне репешажите срещу Лайлохон Собирова от Узбекистан. При успех българката трябва да пребори и Одунайо Адекуорое от Нигерия, след което е потенциалната схватка за бронзов медал и олимпийска квота на 57 кг срещу туркинята Елвира Камалоглу. Николова може да спечели олимпийска квота или с бронзов медал, или с преборване срещу състезателката, която загуби другата схватка за трето място. 

Христова (65 кг) прегази с 10:0 монголката Тувшинджаргал Елкхин, шампионка на Азия до 23 г., но на четвъртфиналите падна с 2:11 от световната вицешампионка за 2019-а Макей Емин Килте (САЩ).

Христова ще започне репешажите от втория кръг, където ще срещне състезателката с неутрален статут Валерия Дондупова или албанката Албина Дражи. При победа българката ще се бори за бронз срещу Татяна Паулава.