Българската федерация по бокс, съвместно с Пресклуб "България“, стартира инициативата "Златните ръкавици на България“.

В чест на вековния юбилей, който празнува боксът в България през 2024 година, стартират сериея от срещи с величията, прославили страната ни из целия свят.

Инициативата бе открита от президента на БФ Бокс Красимир Инински.

На първата среща присъстваха олимпийският шампион от Мюнхен 1972 Георги Костадинов, сребърният медалист от същата Олимпиада – Ангел Ангелов и бронзовият от Токио 1964 Александър Николов.

"За мен е чест да застана редом до тези велики имена, не само в българската, но и в световната спортна история. Благодаря им за всичко, което са направили и са ни накарали да се гордеем и да плачем от радост. Те винаги ще имат моята подкрепа. Тази година е много важна за нас, не само защото е олимпийска, но и заради 100-годишнината, която българският бокс празнува. Предстоят още такива вълнуващи срещи“, каза г-н Инински.

Легендите от своя страна се върнаха назад във времето, за да разкажат с много трепет преживяното, по пътя към големите успехи.

"Още преди Игрите казах, че отивам и ставам олимпийски шампион. Стана това, което казах. Боксът е труден спорт и човек трябва напълно да се отдаде, за да успее. Трябва да е много талантлив, защото без талант не може, но и треньорите да работят правилно с него“, сподели олимпийският шампион Георги Костадинов.

"Участието на Олимпиада и спечелването на медал не може да се опише с думи. То трябва да се преживее. Навремето с Георги можехме дори да не отидем в Мюнхен, месец преди Игрите ни изгониха, но след това ни върнаха и показахме, че не е било случайно“, разказа от своя страна сребърният от Игрите в Мюнхен Ангел Ангелов.

"Навремето не бяхме материалисти, а идеалисти. Самото участие в разпределението на медалите на Олимпиада за всеки спортист е голямо събитие и отговорност. След победата настъпва голяма радост най-вече за самия теб“, допълни бронзовият от Токио Александър Николов.

Те пожелаха успех на настоящите ни боксьори от националните отбори за мъже и жени по пътя към спечелване на квоти за Олимпийските игри в Париж. И заявиха, че ги очакват с медали и от най-големия спортен форум на планетата през лятото.